Escola activa

aisa.jpg

Hi ha tres entrades del bloc d’Altacapa que com qui diu són els imants del ciberespai, per la quantitat de visitants que atrau, la primera funciona quan algú posa pel google “coses gratis a Tarragona”, la segona “com anar a l’estació de l’AVE de Tarragona” i la tercera “escola activa”.
Tot això m’ha vingut avui al cap quan m’ha arribat a casa el llibre Mestres, renovació i avantguarda pedagògica a Catalunya (Edicions de 1984, 2008) que ha escrit Ferran Aisa, que repassa la història de l’educació a casa nostra al llarg del segle XX.
El capítol IV està dedicat a l’Escola de la República, un dels seus apartats és justament L’Escola Activa (pag. 162-166).

“Aquest sistema pedagògic volia superar tots els assaigs que es venien posant en pràctica des dels primers anys del segle vint: sistema Montesori, escola-taller, escola-jardí, escola-granja, escola del treball, etc. Així que els defensors de l’Escola Activa proposaven recollir tot el que de bo tenien les experiències pedagògiques i transformar-les en un nou mètode d’escola única, amb el desig de contribuir a la formació humana dels infants. L’Escola Activa realitzava no solament un ensenyament teòric sinó també pràctic. […] És per això que era necessari dotar les escoles de les infraestructures necessàries per desenvolupar tota mena de pràctiques: laboratoris, tallers, jardins, horts, etc”

Per cert: trobo a faltar en aquest volum una cosa tan simple –però a la vegada molt pràctica— com és un índex onomàstic, faria que el llibre fos de consulta més senzilla.

Comparteix:
Altacapa