Juan Borràs Llop: Una guerra a les nostres vides

escanear0001.jpg 

 

Vaig passar la tarda d’ahir (i una bona estona de la nit) llegint aquest llibre de Juan Borràs, que molt amablement m’han eviat del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, que en són els editors. El llibre es centra en la vida del poble de La Canonja en el període 1936-1939, és a dir, la Guerra Civil. Les veus de la “gent corrent” ens arriben d’una part en forma de dietaris, diaris, articles de premsa escrits en aquells anys i després amb entrevistes actuals realitzats a persones que van viure els fets i ens parlen dels seus records. Totes aquestes vivències m’han semblat molt properes, i crec que ajuden a comprendre aquells fets.

Vaig veure a Nova York, fa uns anys, una iniciativa del port de la ciutat molt interessant, que m’ha vingut al cap mentre llegia el llibre d’en Juan Borràs. Van gravar en DVD entrevistes a treballadors del port en què explicaven com havien viscut els fets del 11-S. Després es va exposar el material en una sala al mateix  port. L’exposició consistia en un seguit de pantalles on es projectaven les gravacions i amb uns auriculars es podien escoltar. Els visitants podien seleccionar, des d’un ordinador, les projeccions. És aquesta idea tan americana (penso que molt encertada) de donar veu a la gent del carrer, i a més a més, conservar aquests registres que sovint preocupen poc als historiadors.

|Juan Borràs Llop|Una guerra a les nostres vides. Biografia d’un poble a la Catalunya rural|Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví|La Canonja (Tarragonès), 2006|596 pàgines, fotografies en b/n|

Comparteix:
Altacapa

4 Comentaris

 1. Estoy interesada en el libro, pero no entiendo catalán, por lo que me gustaria saber si está disponible este libro en castellano.

  Estoy trabajando la memoria histórica desde todas las memorias y creo que en este libro el autor ha descrito realmente lo que pasó en su pueblo, oyendo las voces de los que vivieron los hechos y los años anteriores y venideros.

  Gracias

 2. No te preocupes, una buena parte del libro esta en castellano… si llamas al Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví de La Canonja seguro que te envian un ejemplar. Si
  tienes algun problema mandame un correo!

 3. No se si este mensaje llegará a recibirlo el autor, pero de ser asi, darle mi mas sincera enhorabuena por sus exitos y espero que algun dia pueda ponerse en contacto conmigo y saber de su vida.

 4. La lectura de esta obra me ha parecido muy buena y magnífico el trato dado al tema, con lo cuál ardo en deseos de la nueva obra que tenga lugar próximamente.
  un saludo muy afectuoso para el autor.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *