Juan Borràs Llop: Una guerra a les nostres vides

escanear0001.jpg 

 

Vaig passar la tarda d’ahir (i una bona estona de la nit) llegint aquest llibre de Juan Borràs, que molt amablement m’han eviat del Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví, que en són els editors. El llibre es centra en la vida del poble de La Canonja en el període 1936-1939, és a dir, la Guerra Civil. Les veus de la “gent corrent” ens arriben d’una part en forma de dietaris, diaris, articles de premsa escrits en aquells anys i després amb entrevistes actuals realitzats a persones que van viure els fets i ens parlen dels seus records. Totes aquestes vivències m’han semblat molt properes, i crec que ajuden a comprendre aquells fets.

Vaig veure a Nova York, fa uns anys, una iniciativa del port de la ciutat molt interessant, que m’ha vingut al cap mentre llegia el llibre d’en Juan Borràs. Van gravar en DVD entrevistes a treballadors del port en què explicaven com havien viscut els fets del 11-S. Després es va exposar el material en una sala al mateix  port. L’exposició consistia en un seguit de pantalles on es projectaven les gravacions i amb uns auriculars es podien escoltar. Els visitants podien seleccionar, des d’un ordinador, les projeccions. És aquesta idea tan americana (penso que molt encertada) de donar veu a la gent del carrer, i a més a més, conservar aquests registres que sovint preocupen poc als historiadors.

|Juan Borràs Llop|Una guerra a les nostres vides. Biografia d’un poble a la Catalunya rural|Centre d’Estudis Canongins Ponç de Castellví|La Canonja (Tarragonès), 2006|596 pàgines, fotografies en b/n|

Comparteix:
Altacapa