La col·lecció de Manel Mayoral a la Fundació Caixa tgn

mayoral

La Fundació Caixa Tarragona proposa un recorregut pels darrers cinquanta anys de la plàstica espanyola a partir d’una selecció de 40 obres de la Col·lecció Manel Mayoral.
Les obres toleren bé la comparació amb corrents i artistes internacionals del segle XX, amb una bona representació de les tendències que han inspirat la pintura espanyola en aquest període, en la qual es recorren els principals nuclis artístics (Barcelona, Madrid, València, el País Basc) i la seves aportacions al discurs artístic actual. Una lectura atenta de les obres ens permet establir comparacions molt profitoses entre artistes, veure com a partir d’elements comuns que conformen un edifici molt coherent, la història de l’art ha anat avançant lentament, a vegades un peu pel davant dels corrents dominats a l’escena europea –especialment en els 80 i 90— i altres cops un peu pel darrere. Però sempre de forma coherent.
La mostra presenta únicament pintura. The Triumph of Painting, titulava un altre conegut col·leccionista, en aquest cas el publicista Charles Saatchi una mostra que seleccionava obres de la seva col·lecció l’any 2005. Predomini també de l’abstracció i dels formats grans. En tot cas cal destacar el paper cabdal del galerista i col·leccionista Manel Mayoral, que amb molt bon criteri ha anat confegint una col·lecció on tots els artistes i peces aporten alguna cosa al conjunt, a la vegada que –com tota col·lecció— ens permet establir relacions amb altres obres i artistes menys coneguts, mentre es construeix el discurs de la modernitat.
La majoria d’artistes vius seleccionats estan a la llista dels 100 artistes espanyols presents en el cànon que recentment intentava fixar el catàleg d’Exit. Però tota selecció es subjectiva i per tant subjecta a la possibilitat d’excloure artistes.

mayoral2

[De Picasso a Barceló|Fins el 7 de juny| Sala d’exposicions de Caixa Tarragona| C/ Higini Anglès, 5| tel. 977 224 763|Tarragona]

Comparteix:
Altacapa