29
set.

Tom Carr a Caixa Tarragona

Escrit per : Altacapa Categoria: Exposicions l'any: 2009

carr

La revisió de 35 anys de treball que poden veure a la Sala d’Exposicions Caixa de Tarragona, elaborada amb força rigor, inclou diferents registres i formats, i es clourà al llarg del  mes de novembre amb  una projecció de llum en moviment que vol traspassar els límits formals de la sala d’exposicions per introduir l’espai exterior que es reflecteix en la façana de l’edifici. La llum, les ombres i les projeccions van ser la matèria de treball de les primeres creacions de Tom Carr, en una etapa poc estudiada d’aquest artista i que personalment trobo molt interessant. En la mostra “Cycle et coïncidence”, del Musée d’Art Moderne de Céret  de l’any 2002, ja es va poder veure una instal·lació de llum que podríem qualificar de madura i que indica que l’artista ha trobat un instrument molt adequat per transformar radicalment l’espai. La llum projectada –en aquest cas sobre grans superfícies–  transforma les característiques físiques del lloc on l’espectador està situat, jugant amb la seva percepció. No es tracta de construir espais “habitables” o “inhabitables” tal com fa per exemple Bruce Nauman a partir de la percepció psicològica de la llum i el color, Carr fa un ús més escenogràfic de la il·luminació, la llum banya els murs de la sala, com si formés part de l’ambient, de forma que les parets, el sostre o el terra es transformen en elements inesperats. Llavors, si hi ha un cert moviment, si la llum parpelleja, si es mou, s’introdueix el concepte de temps, ja que quan l’espectador observa l’obra està condicionat pel moment en què es troba davant la peça: un instant abans de la seva arribada –o tot just quan marxi— l’obra haurà canviat. Segurament serà un canvi subtil, però el pas del temps produeix canvis en els objectes, canvis que poques vegades són apreciables hora a hora o dia a dia. És en aquest moment quan percebem que el temps –el treball de l’artista—també ens canvia a tots nosaltres.

carr2

[Reververatio, obres de Tom Carr 1974-20009, fins el 29 de novembre de 2009. Sala d’exposicions de Caixa Tarragona. C/ Higini Anglès, 5 Tarragona]

Like this:
Share this:

Cap comentari per "Tom Carr a Caixa Tarragona"

Comentaris

Arxius


  • JAUME PALAU: "Work in progress" és el colofò d' or que tanca un llibre magnific: "Casa de citas". Gràcies a tots el que van compartir el meu somni i em van ajud
  • JAUME PALAU: Aquest escrit és el colofó d' or que tanca el magnífic llibre titulat "Casa de citas". Gràcies a tots els que van compartir el meu somni ajudant-m
  • ester: Vaig anar a veure aquesta pel·lícula amb els alumnes de segon de batxillerat artístic. Va ser tot un descobriment.

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]