Tom Carr a Caixa Tarragona

carr

La revisió de 35 anys de treball que poden veure a la Sala d’Exposicions Caixa de Tarragona, elaborada amb força rigor, inclou diferents registres i formats, i es clourà al llarg del  mes de novembre amb  una projecció de llum en moviment que vol traspassar els límits formals de la sala d’exposicions per introduir l’espai exterior que es reflecteix en la façana de l’edifici. La llum, les ombres i les projeccions van ser la matèria de treball de les primeres creacions de Tom Carr, en una etapa poc estudiada d’aquest artista i que personalment trobo molt interessant. En la mostra “Cycle et coïncidence”, del Musée d’Art Moderne de Céret  de l’any 2002, ja es va poder veure una instal·lació de llum que podríem qualificar de madura i que indica que l’artista ha trobat un instrument molt adequat per transformar radicalment l’espai. La llum projectada –en aquest cas sobre grans superfícies–  transforma les característiques físiques del lloc on l’espectador està situat, jugant amb la seva percepció. No es tracta de construir espais “habitables” o “inhabitables” tal com fa per exemple Bruce Nauman a partir de la percepció psicològica de la llum i el color, Carr fa un ús més escenogràfic de la il·luminació, la llum banya els murs de la sala, com si formés part de l’ambient, de forma que les parets, el sostre o el terra es transformen en elements inesperats. Llavors, si hi ha un cert moviment, si la llum parpelleja, si es mou, s’introdueix el concepte de temps, ja que quan l’espectador observa l’obra està condicionat pel moment en què es troba davant la peça: un instant abans de la seva arribada –o tot just quan marxi— l’obra haurà canviat. Segurament serà un canvi subtil, però el pas del temps produeix canvis en els objectes, canvis que poques vegades són apreciables hora a hora o dia a dia. És en aquest moment quan percebem que el temps –el treball de l’artista—també ens canvia a tots nosaltres.

carr2

[Reververatio, obres de Tom Carr 1974-20009, fins el 29 de novembre de 2009. Sala d’exposicions de Caixa Tarragona. C/ Higini Anglès, 5 Tarragona]

Comparteix

Altacapa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *