Cartes des del front

cartes_desdel_front.JPG

M’arriba des de l’Ajuntament de Vandellós i l’Hospitalet de l’Infant el llibre Cartes des del front. Epistolari de guerra de l’Adolf Domènech i Margalef (1938-39), que aquesta entitat ha editat fa uns mesos. L’Adolf Domènech era un pagès de Vandellòs que va ser mobilitzat l’abril de 1938. Les seves cartes expliquen el dia a dia d’un soldat republicà en la terrible batalla de l’Ebre, on va ser ferit, la batalla del Segre i l’exili i els camps de concentració a Argelers i Agde. Amb aquest llibre i d’altres que es van publicant des de fa alguns anys en què es recuperen cartes de soldats anònims i diaris de guerra, es construeix la microhistòria, la que van viure els ciutadans d’apeu, normalment ignorats pels que escriuen la Història amb majúscules.

L’obra consta d’una bona introducció i fotografies en b/n i colr, a banda d’un deliciós índex onomàstic amb els noms, renomns i parentius dels personatges que apareixen a les cartes.
Després de tot Adolf Domènech i Margalef no tindrà un carrer o una plaça a Vandellòs amb el seu nom, quan potser va lluitar més per les llibertats d’aquest país que molts dels que van viure en la mateixa època i ara tenen pàgines i pàgines a la Viquipèdia.

Comparteix:
Altacapa