22
juny

Itàlia (7): Josep Pla

Escrit per : Altacapa Categoria: Itàlia|Llibres l'any: 2011

pergam

Continuo pensant que Josep Pla era un gran escriptor, amb una veu narrativa molt interessant, que ens va deixar un dels millors llibres de la literatura catalana: El quadern gris. Li podríem retreure l’acostament al franquisme –que enfosqueix la seva figura– o el tracte fred i distant amb la gent –inclosos els pares o les parelles i amants–, però la seva obra té el mèrit d’haver modernitzat el català. Una lectura recomanable. Com a guia de viatge és una meravella.

“Itàlia és un país vivent, i ja seria hora d’abandonar la idea que tants escriptors encara utilitzen, segons la qual aquest país és un museu poblat de paràsits, cicerones i xerraires vehements dedicats a navegar entre la truffa i la baruffa. S’ha de fer justícia a Stendhal. El Viatge a Itàlia de Goethe és encara un viatge purament arqueològic, amb la consegüent contribució a aquesta cosa horrible anomenada el folklore. Stendhal fou el primer que partí de la idea que a Itàlia hi ha italians.” [Josep Pla, Viatge a Itàlia. Ed. Destino, 2009][Per cert: les obres de Pla són cada dia més difícils de trobar, els volums vermells de tapa dura de l’OC es mouen per les llibreries de vell, l’edició en butxaca de l’OC pràcticament introbable a Tarragona o Reus]

cartes-ditalia

Like this:
Share this:

Cap comentari per "Itàlia (7): Josep Pla"

Comentaris

Arxius


  • JAUME PALAU: "Work in progress" és el colofò d' or que tanca un llibre magnific: "Casa de citas". Gràcies a tots el que van compartir el meu somni i em van ajud
  • JAUME PALAU: Aquest escrit és el colofó d' or que tanca el magnífic llibre titulat "Casa de citas". Gràcies a tots els que van compartir el meu somni ajudant-m
  • ester: Vaig anar a veure aquesta pel·lícula amb els alumnes de segon de batxillerat artístic. Va ser tot un descobriment.

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]