18
jul.

Estiu!

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Altacapa l'any: 2014

platja_00

Dit i fet ja està aquí l’estiu. El moment ideal por llençar la TV per la finestra.

[i si dubteu a neu a veure al canal Clan la nova sèrie Lightning Point, una sèrie australiana dirigida a nens i adolescents en què ens expliquen les aventures de dues noies extraterrestres --tan maquillades que sembla que tinguin una mascara inexpressiva en lloc de cara-- que venen del planeta Lumina, arriben  a la terra a fer surf i la seva nau s'avaria... què hi farem!]

M’ha vingut al cap la campanya not on appstore, que m’encanta,

not on app store

Doncs això, bon estiu!

Like this:
Share this:

30
juny

Comença l’estiu…

Escrit per : Altacapa a: Llibres l'any: 2014

comprant llibres per l'estiu 2014

Doncs finalment ha arribat l’estiu, i com qui diu les vacances (però encara queden unes quantes setmanes de feina), i per anar preparant el terreny ens hem anat a comprar alguns llibres per omplir el rebost.

el meu carrer _ Bernat Romaní

Hem triat El meu carrer, de Bernat Romaní (Cruïlla, 2008) i Els viatges de Gulliver de Jonathan Swift (Galaxia Gutemberg, 2006).

Like this:
Share this:

22
juny

Tàpies, el surrealisme

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2014

tapies grande esquerre

Aprofitant el llarg cap de setmana ens anem a Conca. Que lluny! Aquest trimestre la Maria ha estudiat el surrealisme a l’escola: Miró, Tàpies, Dalí… Així que hem aprofitat la visita al Museu Espanyol d’Art Abstracte, que està situat a les famoses Casas Colgadas de Conca, i ens hem estat una bona estat mirant el quadre d’Antoni Tàpies Grande Esquerre (1962).

El no res, del buit, la foscor. Sobre aquest fons una mà –la mà de l’artista– a dibuixat una X que sembla un rellotge de sorra, com el si el temps fos l’element més important per definir a l’home davant la foscor i el buit.

Like this:
Share this:

08
juny

Minipop 2014

Escrit per : Altacapa a: Graffitis l'any: 2014

minipop 2014 0

Vam fer un taller de graffitis al Minipop, amb la tècnica d’stencils. La idea era fer una activitat col·laborativa, en què uns nens ensenyaven als que arribaven com fer els dibuixos. Expliquem a cinc nens l’activitat (on hi ha el paper, la pintura i les plantilles, com imprimir i com cal netejar el material), els nens fan els seus graffitis durant uns 10-12 minuts i abans de marxar els mateixos expliquen al nou grup com es fa l’activitat. Molt bona experiència. Gràcies a l’ajuda de Maria i Duna, que ens van donar un cop de mà.

minipop 2014 00

Like this:
Share this:

05
juny

Flutercussió

Escrit per : Altacapa a: Música l'any: 2014

flutercussió tarragona maig 2014

Vaig tenir la sort de poder assistir al concert de presentació que van fer Isabel Serra i Paco Montañés, duo de flauta travessera i percussió, a l’escola de música de Tarragona, el dia 16 de maig.

En el programa S. Fink, P.E. MacDonald, G. Frock, B.C. Roter, M. Houllifi J. Cervelló. Programa absolutament contemporani. Per tant poques concessions a l’audiència, per no dir cap. Professionalitat, so contundent (tot i que la sonoritat de l’espai deixava molt que desitjar) i “bones vibracions” per un conjunt del que esperem notícies aviat.

Like this:
Share this:

04
juny

Joan Panisello, biografia

Escrit per : Altacapa a: Ceràmica|Llibres l'any: 2014

BIOGRAFIA JOAN PANISELLO _maig 2014

M’arriba el llibre que ha escrit Emigdi Subirats sobre el ceramista Joan Panisello, en el que es recull, i això és el que he trobat més interessant, bona part del pensament d’aquest artista. Comprovareu la coherència que hi ha en el treball del Joan i la capacitat d’investigació i sorpresa que no l’abandonen mai.

Like this:
Share this:

03
juny

Ester Ferrando, el cartell rebutjat

Escrit per : Altacapa a: Col·lecció Altacapa|Disseny l'any: 2014

ester ferrando _el cartell rebutjat

Quan l’any 2007 l’ajuntament de Reus va encarregar a Ester Ferrando el disseny del cartell de les festes de Misericòrdia, l’artista va pensar en el mantell que de petita havia vist a la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia. El mantell és un dels elements iconogràfics més característics de la tradició cristiana, com a símbol del mantell protector que protegeix als creients. L’Ester va descobrir que segons el temps litúrgic els mantells es van canviant, i que el que ella recordava estava guardat amb molta cura  ja que és un material fràgil que amb els anys s’havia deteriorant. Va copiar els brodats del mantell de la seva infantesa i els va reproduir en el cartell. El cartell no va fer el pes de l’ajuntament, que finalment va optar per triar un altre per les festes d’aquell any. L’artista va fer una edició limita i numerada (75 exemplars) del cartell rebutjat que ha anat passant de mà en mà, i és un cobejat objecte de col·leccionista.

Like this:
Share this:

26
maig

Àlvar Calvet, NIX

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2014

DSC_0703

Àlvar Calvet presenta el treball dels darrers quatre anys al MAMT. “NIX, d’artistes com a cecs, de cecs com a artistes”, és el títol –i tota una declaració d’intencions– de la mostra. Es tracta d’un treball amb múltiples lectures, algunes busquen la complicitat de l’espectador i posen de manifest l’ànima de bibliotecari que hi ha en moltes de les peces d’aquest artista. S’ha de llegir l’exposició, i el treball de l’Àlvar, d’una forma global, tenint en compte la seva trajectòria i les preocupacions que creuen el seu imaginari. Aquesta lectura més global ens permet constatar la coherència que hi ha darrera de les seves propostes, on sempre trobem el concepte de “visibilitat” i el de “participació” com a paradigmes que fonamenten tot el projecte. Visibilitat de les prostitutes, de persones que estan a la presó o que estan en tractament psiquiàtric, dels immigrants… fent-los participar del projecte .

Dues lectures que us recomano després de visitar l’exposició: Veo una voz d’Oliver Sacks (Anaya & Mario Muchnik, Madrid, 1989), i Estética de la emergencia de Reinaldo Laddaga (Adriana Hidalgo Editora, Buenos Aires, 2010).

DSC_0699

 

[es pot visitar fins el 29 de juny de 2014]

Like this:
Share this:

23
maig

Catàleg. Biennal de Valls 2013

Escrit per : Altacapa a: Llibres l'any: 2014

portada catàleg biennal de valls 2013

Coordinat per Jordi París i Cèlia del Diego, el catàleg que recull les obres seleccionades i les premiades a la Biennal de Valls és una declaració d’intencions i la culminació d’un projecte molt sòlid. Com a llibre és un meravellós objecte “estrany” que funciona de forma autònoma i al que cal acostar-se amb ganes de descobrir coses noves: n’està ple. Cal reivindicar també la funció que aquests llibres tenen com a document que recull el que està passant, en un temps i en un àmbit limitat, en el món de l’art, com qui diu –-en el cas que ens ocupa– en la frontera sur. Un lloc on sempre ens havien dir que pràcticament no passava res interessant.

Like this:
Share this:

20
maig

Artiga 22

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Revistes l'any: 2014

portada ARTIGA 22

ARTIGA 22 sortirà dijous 22 de maig de 2014, ja sabeu que es distribueix gratuïtament junt amb el diari EL PUNT- AVUI a la demarcació de Tarragona.

CONTINGUTS

TEMA DE DEBAT: «Cultura visual i història de l’art». «Estudis i cultura visual: rememoració o adopció?». CREACIÓ. Manel Margalef. EXPOSICIONS: Cicle Resistències, «Resistir en temps de còlera». Dolors Puigdemont, quatre aproximacions. «Fotografia de col·lecció», fons del Museu de Valls. Joaquim Chancho, desglossat. Albert Macaya, «Troposferes». PUBLICACIONS: Biennal de Valls 2013, Premi Guasch Coranty. Tomàs Olivar, Passió i vivència del paisatge. Joaquim Chancho, El dibuix del pensament. Josep Busquets, L’escultor de Valls. Mecanismes de porositat. Arts, educació i interdisciplinarietat, Els projectes, punt de trobada entre museus i escola. DESTACATS: Carlos Valverde, «Transcomunicación instrumental». «L’efímer constant». Nil Bartolozzi, «Orígen i creació, rizoma». Convocatòria de mediació. Mario Pasqualotto, «El nom de Déu és femení». Art&Works a Reus, Festa GAC a Anquin’s. Teresa Felip, «La carretera de l’exili». Beatrice Bizot, «Veus silencioses a la ciutat». «Panorama, un recorregut per la creació audiovisual del territori». Premis per Artiga. Revista d’Art i Pensament contemporani. MIRADA EXTERIOR: Allan Kaprow, «Altres maneres». Bill Viola, Gran Palais, «Definitivament no m’agrada Bill Viola». René Pollesch, «Kill your Darlings!». INICIATIVA: XI Jorada de pedagogia de l’art i museus «Art i ciutat, diàlges entre entorn urbà i arts visuals».

COL·LABORADORS: Anna Andevet, Anna Berenguer, Esther Canals, Patrícia Carles, Cèlia del Diego, Màrius Domingo, Sara Espinos, Roser Juanola, Beatriz Luque, Albert Mercadé, Jordi Ribas, Assumpta Rosés, Antonio Salcedo.
A partir de la setmana següent es podrà trobar als PUNTS DE DISTRIBUCIÓ: Tarragona: Museu d’Art Modern, Antiga Audiència, Tinglado 1 Port de Tarragona, CaixaForum Tarragona, Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona, URV Departament Història de l’Art, Serveis Territorials de Cultura Generalitat.
Reus: Galeria Artloft, Galeria Antoni Pinyol, Centre de Lectura, Centre d’Art Cal Massó, Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus.
Amposta: Lo Pati. Centre d’Art Terres de l’Ebre, Escola d’Art ESARDI. Tortosa: Escola d’Art i Disseny de Tortosa.
Valls: Museu de Valls – El Vendrell: Galeria Camila Pérez – Cambrils: Centre Cultural Municipal.
També podreu descarregar-vos la versió digital a www.art-tarragona.com

Like this:
Share this:

Arxius


Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]