28
nov.

Luísa Jacinto | Galeria Silvestre

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2015

luisa jacinto_galeria sikvestre 1

Inauguració aquest matí en la Galeria Silvestre de la mostra The smell of the shadow, de la lisboeta Luísa Jacinto. Un plaer parlar amb l’artista. Peces de diferent format i temàtica però que estableixen un diàleg entre elles. Una ombra projectada sobre una paret té més vida que el seu propietari, com si la vida viscuda en l’ombra —una metàfora del que amaguem, del secret que guardem en la part més profunda del nostre cor— fos realment “vida” i la resta un simulacre. Al seu costat des d’una tela de petit format un rostre ens contempla vibrant, amb múltiples cares, com si el propietari de l’ombra del quadre del costat ens interrogués amb una certa perplexitat.

Les peces petites (10 x 15) ens conviden a aproximar-nos, a reposar la mirada, a la reflexió.

luisa jacinto_galeria sikvestre 2

luisa jacinto_galeria sikvestre 3

luisa jacinto_galeria sikvestre 4

[Luísa Jacinto][The smell of the shadow][Galeria Silvestre | Calle Real 60-62 |Tarragona |977 591 836 |(+34) 600 696 894][Del 28 de novembre de 2015 al 3 de febrer 2016]

Like this:
Share this:

27
nov.

Pere Fort | The Grey Square

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2015

IMG_6464

Muntatge  de l’expo de Pere Fort Incidents in the Jungle – Esdeveniments a la jungla, demà a la tarda s’inaugura, es podrà visitar fins el 18 de desembre.

“El artista presenta en la sala una mirada no carente de ironía sobre la situación político-económica de los últimos años en España. Un trabajo que representa el regreso de Pere Fort a los espacios expositivos. La obra de Pere, se recoge en el interior de La Grey, en un espacio iluminado tensamente, haciendo que el espectador se sienta participe de la instalación.”

IMG_6463

 

[del 28 de novembre al 18 de desembre de 2015][The Grey Square][carrer Sant Llorenç, 3 | Tarragona]

Like this:
Share this:

26
nov.

Bonart, novembre 2015

Escrit per : Altacapa a: Revistes l'any: 2015

portada bonart novembre 2015

Ja tenim al quiosc el número de novembre de Bonart, amb una suggerent portada blanca.

Us deixo un fragment de l’editorial que signa el director de la revista Ricard Planas i Camps,

“Fa temps que m’agrada estudiar les especificitats, o no, entre les empreses convencionals i les empreses culturals, malgrat que a molta gent durant dècades els ha fet coïssor parlar d’empreses o indústries culturals. Per exemple, recordo quan alguns puristes s’estripaven els uniformes quan veien anuncis de marques comercials de fora de l’àmbit artístic a Bonart; uns anuncis que han aconseguit que arribem als 15 anys –amb aquest número tanquem els actes de l’aniversari–, i que són empreses que sovint patrocinen els esdeveniments rellevants de l’entorn artístic. Aquesta mentalitat ha canviat, entre altres motius, perquè els diners institucionals s’han reduït i la manera de cercar finançament s’ha modificat radicalment, malgrat que en aquest Estat espanyol actual és impossible impulsar una llei de mecenatge, que no ho resoldria tot però que hi posaria una bona drecera.

[...]

I tot això em va venir quan reflexionava –un acte humà que m’agradaria fer més sovint– sobre la nova direcció del Museu d’Art Contemporani de Barcelona. En primer lloc, no crec ni en els concursos –un debat que vaig tenir fa temps a les xarxes amb en Xavier Antich–, ni en el model impositiu: el polític posa a dit algú. Crec que hi ha camp per córrer i per estudiar models de designació per altres inputs de meritocràcia cultural i humana. I si ara hagués de fer la carta als Reis, agradar per agradar, hauria preferit –això ja és personalisme cent per cent– la Montse Badia o la Pilar Parcerisas, malgrat que sé que no es van ni presentar. Potser no es volien socarrimar dins del desgavell actual que representa el Macba, tot i els esforços de molts treballadors qualificats. Bàsicament, vaig fer aquesta tria perquè penso en la seva professionalitat al capdavant dels seus projectes i, per què no dir-ho, hauria suposat posar un accent femení a la masculinitzada direcció de tots els centres de referència públics del país: Pepe Serra (MNAC), Vicenç Villatoro (CCCB), Ferran Barenblit (Macba), Jaume Reus (Arts Santa Mònica)… Crec que encara hi ha molts temes de gènere per corregir, no per quota, no perquè la gent que hi ha no sigui eficient, sinó perquè els temps estan canviant, o això m’agradaria creure.”

Like this:
Share this:

23
nov.

Sobre l’amistat, i altres coses

Escrit per : Altacapa a: Altacapa|Llibres l'any: 2015

olivers sacks _ en movimiento

La lectura aquests dies d’ En movimiento, les memòries d’Oliver Sacks, m’ha fet pensar en l’amistat. Suposo que amb els anys vas deixant de banda la idea una mica naïf d’”amic”, en la línia d’El Petit Príncep, d’Antoine de Saint-Exúpery, o d’aquell savi que va marcar l’adolescència dels que tenim una certa edat: Kahlil Gibran i el seu conegut llibre El profeta (“Quan us separeu d’un amic, no us entristiu. Perquè allò que més estimeu en ell, es tornarà clar i pur en la seva absència, com la muntanya és més clara des de la vall, per a un muntanyenc”). L’amistat —el concepte— en el final de la infantesa tenia un punt despreocupat molt Enid Blyton (J.K Rowling suposo que també la llegia). Després vindrien els llibres del psicoanalista social Erich Fromm (Tenir o ésser?, L’art destimar, La por a la llibertat) que m’encantaven i que llegia amb devoció.
Potser un model “ideal” seria l’amistat que van mantenir Jorge Luis Borges i Adolfo Bioy Casares, fins a la mort del JLB, recollida en un llibre memorable per Bioy Casares i que Borges resumia en el “poema de la amistad” que té un començament un pèl engolat, i cap al final clarifica que:

Y tampoco tengo la pretensión de ser el primero, el
segundo o el tercero de tu lista.
Basta que me quieras como amigo.

La idea d’amistat com a voluntat de voler se amic d’algú. Pot ser simplement per compartir alguns moments. No especialment trists o alegres, al cap i a la fi la vida està plena de moments neutres, aquesta calma tan llarga es fa més curta en companyia. Una persona amb qui —com diu Oliver Sacks en les seves memòries— compartir els seus interessos, habitualment científics, com ara els volcans, les meduses o les ones gravitacionals, i que et portés a una animada conversa. En fi, els misfits, els llops esteparis (ara em ve al cap el llibre de Hermann Hesse), no hem de perdre l’esperança.

 

[En movimiento. Una vida][Oliver Sacks][Traducción de Damià Alou. Anagrama. Barcelona, 2015. 378 pàgines. 21,90 euros]

[Borges][Adolfo Bioy Casares][Destino ("Imago Mundi"), Barcelona, 2006, 1664 pàgines]

Like this:
Share this:

18
nov.

Murs Lorcars | Junkie Python

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Disseny|Graffitis l'any: 2015

murs lorcats _Junkie Python 1

 

murs lorcats _Junkie Python

El col·lectiu d’il·lustradors i dissenyadors Junkie Python va rebre l’encàrrec de participar en el vuitanta aniversari de la visita de Federico Garcia Lorca a Tarragona. El resultat s’ha concretat en els murals que composen la mostra Display, en una publicació i en un recull de les propostes originals a partir de les que es van fer els murals, que es pot veure a l’Antic Ajuntament de Tarragona.

Es tracta d’un treball fet a peu de carrer però amb la volada necessària per sintetitzar alguns trets del moviment surrealista que embolcalla l’obra de Lorca.

[Antic Ajuntament][Carrer Major, 37-41 | Tarragona]

[El circuit Display:

C/ Ixart 1. Plafó a la façana de la botiga bressol Vallès.
C/ Méndez Núñez 3. Plafó entre el Cafè Teatre i Decoración Interiorismo Vázquez.
C/ Ramon i Cajal 54 bis. Plafó a la cruïlla amb el carrer Pere Martell.
C/ Gasòmetre 1. Dos plafons a la façana lateral de la Biblioteca Pública de Tarragona.
C/ Cardenal Cervantes 37. Plafó a la paret lateral del supermercat Consum.
Plaça Imperial Tàrraco 1. Dos plafons a l’entrada de l’Espai Jove La Palmera. ]

Like this:
Share this:

16
nov.

Biennal de Valls 2015

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Exposicions l'any: 2015

IMG_6352

Darrera setmana per acostar-se al Museu de Valls on s’exposen els seleccionats i guanyadors de la darrera Biennal d’Art de Valls / premi Guasch-Coranty. La peça que més m’ha agradat? Erika, de Jonathan Millán (Barcelona, 1976), què voleu que us digui, entre suggerent i desconcertant: l’artista va gravar el nom de la seva núvia, que l’acabava de deixar, en una cinta i va embolicar l’altaveu que reproduïa la gravació en loop amb dibuixos que havia fet de la noia. A la sala escoltem Erika, Erika, Erika, Erika, Erika…

En fi, no et conec Erika, però jo també t’estimo. Suposo que això es deu a la capacitat de seducció de l’art, o potser a la meva personalitat fàcilment impressionable… Oh! Erika, on ets?

IMG_6356

Like this:
Share this:

15
nov.

Pep Vidal | Capella de Sant Roc

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2015

IMG_6350

La tercera dèria del cicle comissariat per Marina Vives ens porta f(t)=f(t-to) de Pep Vidal en la Capella de Sant Roc de Valls. L’efecte papallona, ja sabeu, “petites variacions en les condicions inicials d’un sistema dinàmic poden produir grans variacions en el comportament del sistema a llarg termini”. Matemàtiques, art, el que podria ser i no és, el temps com una cosa cíclica, els petits moviments que es van sumant…

pep vidal 3

 

pep vidal 2

Like this:
Share this:

13
nov.

Lluc Queralt | Galeria ViA

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2015

IMG_6327

Pintures molt fotogràfiques o fotografies molt pictòriques. Vosaltres mateixos decidireu quan passeu per la Galeria ViA on aquesta tarda s’inaugurava la mostra de Lluc Queralt, amb un toc poètic i carregues de profunditat.

IMG_6326

Like this:
Share this:

13
nov.

Juan Carlos Elijas | Ontología Poética

Escrit per : Altacapa a: Llibres|Poesia l'any: 2015

IMG_6311

Javier Peñas ha espigolat entre la dotzena de llibres que Juan Carlos Elijas (Tarragona, 1966) ha escrit des de 1998, la majoria difícils de trobar. El producte obtingut és el volum Ontología Poética (1998-2014) (Ed. La Isla de Siltolá, Sevilla, 2015) que ens permet fer una lectura contínua de l’obra del Juanca, amb tot els seus matisos. Poemes exigents, no aptes per a gent conformista o amb idees preconcebudes sobre que és això de la poesia. En resum: una bona notícia.

IMG_6312

IMG_6321

Presentació del llibre, aquesta tarda a El Magatzem de Tarragona, amb lectura de poemes, música, diàleg amb el poeta.

Like this:
Share this:

IMG_6234

El cos humà com a valor estètic, de canvi, com a objecte de desig que volem modificar. Una acció no apta per a cardíacs que ens fa reflexionar sobre la utilització del cos en privat i en públic, dins i fora, com a objecte i com a subjecte. Els de la Grey continuen investigant els llenguatges artístics alternatius, bona feina.

IMG_6225

[The Grey Square][Sant Llorenç, 3 |arragona |977 22 45 12]

Like this:
Share this:

Arxius


  • Teresa Felip: Jo també el tinc en lloc d,honor, emmarcat. Pena per la regidora de Incultura...? Les falles, mal enteses, han fet molt de mal..!
  • Antoni: Jo el tinc penjat a casa i quan tinc ganes d'afiliar-me a un partit me'l miro.
  • Ester Ferrando: Gràcies Màrius per aquest post, fins avui no l'havia vist. Cal esmentar que, efectivament, l'Ajuntament em va fer l'encàrrec a través del llavors

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]