16
set.

Els contes del seguici de Tarragona: L’àliga

Escrit per : Altacapa a: Llibres l'any: 2014

l'aliga de tarragona _ els contes del seguici de tarragona _setembre 2014

Presentació del segon volum del la col·lecció “Els contes del seguici de Tarragona” (Associació d’amics de la colla jove, 2014) que està dedicat a l’àliga i l’ha escrit Bienve Moya amb il·lustracions de Marta Contreras. Un ferrer valent trenca el malefici que empresona a una àliga golafre.

Like this:
Share this:

14
set.

Tàrrega 2014, fira de teatre al carrer

Escrit per : Altacapa a: Cinema/teatre l'any: 2014

tarrega 2014 _1

La 34a edició de la fira de Tàrrega ha apostat per formats petits i que necessiten poca tramoia, això si: crítica social, interacció amb el públic i una decidida aposta per donar protagonisme als actors. Aquest any augmenten els espectacles basats en el circ i els espectacles gestuals i la dansa. Potser menys gent (una apreciació purament personal) però amb les idees més clares (també una apreciació personal): he vist moltes persones amb llistes i amb el programa subratllat.

tarrega 2014 _2

 

Aquests són els Click clowns company, que presentaven el seu “Taller ambulante de inventos al instante”, una petita meravella. Bones idees i bon humor.

Like this:
Share this:

10
set.

Montserrat Abelló

Escrit per : Altacapa a: Poesia l'any: 2014

montserrat-abello

Avui ens despertem amb la notícia de la mort de la poetessa Montserrat Abelló (Tarragona 1918 – Barcelona 2014), una de les escriptores més importants del moment. Vaig començar a llegir els seus poemes fa més de 30 anys i sempre m’ha produït una sensació de proximitat, com si fos algú molt proper que parla a cau d’orella. Vaig poder saludar-la quan va presentar el seu darrer llibre a Tarragona, fa ja quasi 4 anys, i recordo que estava molt contenta amb la possibilitat de poder veure a tots els amics que estimem la poesia. Amor, solitud, el pas del temps, les dificultats de la creació poètica, eren temes recurrents dels seu univers. Univers que comparteixo.

 

I dins meu una veu em diu:
vine amb mi a contemplar
com són les paraules per dintre,
a sentir el pols de les coses.

 

I llavors penses en aquells
que estimes i amb qui has
conviscut al llarg dels anys
i encara no coneixes

 

– mirades que fugen,
pensaments tancats, potser
només desclosos en moments
fugaços o en la intensitat
del desig.

 

Però mai a dins,
sempre a la vora del torrent
de silencis o de paraules;
sempre a punt i amatent,
però sense saber, sense saber.

(De Foc a les mans, 1990)

Like this:
Share this:

10
set.

Artiga 23, el debat

Escrit per : Altacapa a: Artistes i creadors l'any: 2014

artiga 23

Aquest migdia he tingut el plaer d’assistir al dinar previ al debat que ha organitzar la revista Artiga “Els concursos com a sortida”, i de pas anar agafant idees per un article que tinc entre mans.

A la imatge –d’esquerra a dreta– Lídia Pérez (artista), Natàlia Borbonés (periodista), Assumpta Rosés (directora d’Artiga), Jordi Martorell (artista i promotor cultural), Joan Morey (artista) i Manel Margalef (artista).

[Més info aquí.]

 

 

Like this:
Share this:

09
set.

Lo floc 208

Escrit per : Altacapa a: Revistes l'any: 2014

lo floc 208 _riudoms abril juny 2014

Crec que encara no us havia parlat del darrer número de Lo floc que m’ha arribat, el 208, publicat just abans de l’estiu pel Centre d’Estudis Riudomencs Arnau de Palomar (CERAP). Recuperació de la memòria local, articles amb molt de senderi, reflexió i ressenyes del que es fa per aquesta banda del Baix Camp. Com sempre un encert.

En el camp de les arts plàstiques trobareu l’entrevista a Joaquim Chancho amb un munt de matisos i punts brillants.

Like this:
Share this:

08
set.

Bonart agost setembre 2014

Escrit per : Altacapa a: Revistes l'any: 2014

bonart agost setembre 2014

Ja podeu buscar al quiosc el número d’agost-setembre de Bonart. Dalí és el tema de portada, amb un bon grapat d’articles dedicades a l’artista. Aquest mes us tinc que recomanar l’editorial que signa en Ricard Planas: “Vostès tenen un problema i es diu -1 %”, i l’article que signa Montse Badia “Please/Pay/Attention/Please” que ens explica els anhels de l’artista per exposar, ser escoltats i benvinguts. Dos articles per començar a fer boca.

Like this:
Share this:

tallers oberts 10 anys 2014

Festa del 10è aniversari dels Tallerts Oberts, amb una acció poètica de Pau Gavaldà, la visita al “mirador de merceria 4″. Molta gent, un cert optimisme. Amics retrobats.

tallers oberts 10 anys 2014 _2

Like this:
Share this:

04
set.

Tallers oberts 2014

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Artistes i creadors|Exposicions l'any: 2014

stefanie herr _tallers oberts tarragona set 2014

Ja tenim aquí els tallers oberts de Tarragona que inauguren la temporada artística i ens omplen d’optimisme. Per començar tinc que dir que aquesta edició (la que fa 10) és una de les millors, amb un munt de propostes per a tots els gustos, per a tots els interessos i per a totes les butxaques. Del primer dia destacaré: la mostra als ST de cultura (C/ Major, 14) amb peces molt destacades d’Stefanie Herr i Isabel Severa. Imprescindible.

tallers oberts tarragona set 2014 _escola art

A l’Antic Ajuntament (C/ Major 33)  teniu que visitar els treballs que han fet els alumnes de l’escola d’art i que s’apleguen sota el títol “a proposit de la pintura”. Estils diferents i bones idees.

I també es molt recomanable una passejada pels tallers dels artistes. Bon moment per retrobar els amics i no parlar de les vacances…

Like this:
Share this:

01
set.

Marie-France Veyrat

Escrit per : Altacapa a: Artistes i creadors|Escultura / escultura urbana l'any: 2014

marie-france veyrat _agost 2014

[Le Sanctuaire, 2003]

Visitem l’estudi i la casa de l’escultora Marie-France Veyrat en Almoster (Baix Camp). L’artista de les formes orgàniques ha modelat al seu jardí un seguit d’escultures que s’arrapen al terra i ens fan volar la imaginació. Les peces són transitables, i com si fossin catifes minerals la seva duresa contrasta amb els matisos acolorits que proporcionen els materials que podrien ser insectes adormits o l’esquelet d’un somni.

le sanctuaire _marie-france veyrat _set 2014

Like this:
Share this:

28
ago.

Aquí d’alt, amb Borges, Kipling i Doraemon…

Escrit per : Altacapa a: Llibres|ràdio-tv l'any: 2014

una vista des del Pedraforca_agost 2014

Uns quants dies pel Pirineu, un lloc que impressiona a molta gent, especialment els que vivim a la platja. Pujar algun cim (el Pedraforca), llargues converses i estones per llegir. Un repàs a Rudyard Kipling (The Finest Story in the World).

Tornar a llegir el meravellós assaig Arte poètica, seis conferencias (ed. Crítica, 2001) de J. L. Borges, amb el pròleg de Pere Gimferrer. Un petit volum que ens recorda les “Lezioni americane” d’Italo Calvino, que també van ser dictades a la Universitat de Harvard.

Un petit fragment de la primera lliço de Borges: “Leí una vez que el pintor americano Whistler estaba en un café de París y la gente discutía el modo en que la herencia, el ambiente, la situación política del momento y cosas por el estilo influían en el artista. Y entonces Whistler dijo: “El arte sucede”. Es decir, hay algo misterioso en el arte. Me gustaría tomar sus palabras en un sentido nuevo. Yo diré: El arte sucede cada vez que leemos un poema. ”

Borges m’encanta, i també m’agrada Doraemon. Què hi farem! No saps fer els deures? No pateixis, Doraemon té una màquina que soluciona el problema. Nobita usarà la màquina (per no necessitar dormir, per parar el temps, per hipnotitzar el mestre…) per fer els deures i per alguna cosa més…. com podeu imaginar tot s’anirà torçant fins que Nobita descobreixi que les dreceres es poden complicar molt. Santiago Roncagliolo (el seu article sobre Doraemon en El Pais aquí) ho veu de forma molt diferent, li resulta insuportable la moral de Doraemon.

Like this:
Share this:

Arxius


  • Marta Moreno: Hola Marius! Necesito el contacte amb l'Anna Solé. M'ho pots donar? Gracies!
  • Nuria Fernandez: tu sempre treballant Marius, bona feina!
  • Joan Panisello: Marius Domingo, en molt poques paraules has sabut copsar l'esperit del llibre d'Emigdi Subirats entorn a la meua persona i a la meua obra. Moltes grà

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]