31
jul.

Bon estiu !! | Ens veiem al setembre

Escrit per : Altacapa a: Altacapa l'any: 2016

jo mateix

Els que ens dediquem a l’educació [i a això de l'art] acabem el curs [i la temporada] en el mes de juliol. I comencem l’any al setembre. Vivim amb el calendari a contratemps. Per tant ara tocaria fer balanç de l’any, ja sabeu, el que fan a la TV els darrers dies de desembre. Mirat amb perspectiva l’any, a nivell professional, ha suposat un munt de canvis i reptes engrescadors.

A nivell personal només puc dir que els membres del club dels optimistes incorregibles no podem, pel nostre caràcter, caure en la tristor. Tenim tendència a estar alegres, veure el got mig ple, i sempre pensem que les coses milloraran. Això incomoda a algunes persones, o directament els irrita. Però també hi ha molta gent que s’alegra quan està al nostre costat. Tinc ànima de cronopio, què hi farem?

El-club-dels-optimistes-incorregibles

“Cuando los cronopios cantan sus canciones preferidas, se entusiasman de tal manera que con frecuencia se dejan atropellar por camiones y ciclistas, se caen por la ventana, y pierden lo que llevaban en los bolsillos y hasta la cuenta de los días.”  Julio Cortazar, Historias de cronopios y famas (Ed. Alfaguara, 1995)

cronopios

Doncs arriben les vacances. Aquest any sense un destí concret, ni plans de cap mena. Llegir, escriure (projectes entre mans que cal anar enllestint), fer esport, sortir amb els amics, estar amb la família. El dia 5 comencen les olimpíades: hores de sofà i cafè. A vegades el millor pla és no tenir cap pla. La idea és agafar el cotxe —amb una bona provisió de llibres i discos de jazz— i durant una setmana o deu dies passejar pel Pirineu d’Osca i anar cap a l’oest, Pamplona-Santander-Oviedo-Santiago de Compostela, com qui diu sense rumb fix, ni preses, per cortesia del senyor Airbnb i del navegador del cotxe. Viatjar en solitari, a l’atzar, com els viatges que feia W. G. Sebald.

Ens veiem al setembre. Desconnectat (off-line) tot el mes: ni bloc, ni facebook, ni Twitter. WhatsApp, messenger i correu sota mínims. A descansar.

el cel d'estiu

Like this:
Share this:

29
jul.

El taller de Manuel Alcalá

Escrit per : Altacapa a: Artistes i creadors l'any: 2016

manuel alcala

Visitem el taller de l’artista Manuel Alcalá, un plaer compartir amb ell el matí.

Like this:
Share this:

29
jul.

Lo Pati | Reset!

Escrit per : Altacapa a: Comissariat|Exposicions l'any: 2016

reset lo pati juliol 2016

En el Backstage de Lo Pati (Centre d’Art Terres de l’Ebre, Amposta) preparant l’expo RESET! que inaugurarem allí a l’octubre.

[Eva Jolis, Jaume Vidal, Elena Martí, Magda Guillén, asseguts: Jo mateix, Vicent Fibla, Alfred porres][en la imatge —ben aviat trending topic— falten Pau López i Maria que estava fent la foto, és de dilluns passat.]

Like this:
Share this:

28
jul.

Morella

Escrit per : Altacapa a: Pobles i ciutats l'any: 2016

morella juliol 2016

Morella, capital de la comarca dels Ports, una petita meravella per descobrir. Sopar aviat i demà a primera hora cap a casa.

morella 2

cupula castell morella

sopar a morella

Like this:
Share this:

26
jul.

La cova dels cavalls

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Pobles i ciutats l'any: 2016

museu de la valltorta

El Museu de la Valltorta (a Tírig) es va crear l’any 1994, en plena crisis econòmica post-92, quan tampoc hi havia diners —pessetes en aquell moment— però es considerava que per sortir d’aquella —d’aquesta— invertir en cultura, educació, ciència, era una de les vies que ens permetria una remuntada.

arquero 0000

” [el museo] actúa como centro de acogida del visitante, proporcionándole información sobre la historia y los aspectos más interesantes del parque cultural. Se trata de un centro de la Generalitat Valenciana, creado en 1994, para velar por la conservación, estudio y divulgación de los valores del Arte Rupestre de la Comunidad Valenciana, reconocido por la UNESCO como Patrimonio Mundial en el año 1998, y especialmente aquel ubicado en el entorno del Parc Cultural de Valltorta – Gassulla [de la web del museu]”

la valltorta 1

la valltorta 2

la valltorta 3

La cova dels cavalls és un lloc molt especial, una mena de Capella Sixtina de fa 6.000 anys. Un espai apropiat per fer una reflexió sobre el que ens fa humans, i sobre el que ens uneix. Et quedes una mica garratibat després de la visita, amb una espècie de síndrome de Stendhal, l’excursió sota el sol i la calor de juliol col·laboren en part, però, vaja, allí davant tenim algunes de les primeres obres d’art que es van fer a Europa. Ens alguns aspectes hem avançat molt, en altres potser no tant.

Like this:
Share this:

26
jul.

Tírig | des de la finestra

Escrit per : Altacapa a: Pobles i ciutats|Turisme de proximitat l'any: 2016

Tírig

Tírig (Alt Maestrat) és un petit i bonic municipi de prop de 500 habitants, allí es troba el Barranc de la Valltorta, amb coves i abrics habitats des de la prehistòria. Un plaer conèixer a l’artista Juanita Chijab, escultora i pintora, amb arrels a Síria-La Gomera-Tarragona-Tírig.

juanita Chijab

El Miquel Alcasser m’ha portat aquest matí a buscar aranyons pels voltants del mas, ja tinc el primer ingredient per fer el patxaran casolà collita 2016. Moltes  gràcies. Bé, i també al Toni, que s’ocupa de tots els detalls domèstics.

aranyons

Like this:
Share this:

25
jul.

Mini viatge

Escrit per : Altacapa a: Altacapa|Pobles i ciutats l'any: 2016

mini vacances d'estiu

Primer dia de vacances i ja tenim la bossa a punt per marxar uns dies a la muntanya!

Like this:
Share this:

23
jul.

Altacústic

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Música|Turisme de proximitat l'any: 2016

el petit de cal eril a ALTACUSTIC juliol 2016

Tercera jornada de l’Altacústic, Festival de música independent d’Altafulla. Concerts de petit format que toquen tots els pals que m’interessen: Jazz (Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver), el folk (Enric Verdaguer, Maria Arnal i Marcel Bagés), l’indie (El Petit de Cal Eril), el pop (Marion Harper), o la barreja de tots els generes.

I també l’oportunitat de fer turisme de proximitat i descobrir restaurants amb bon preu i molt d’encant com El Pati dels Taronguers.

[la imatge: actuació del Petit de Cal Eril]

el pati dels tarongers

Like this:
Share this:

23
jul.

Galeria Silvestre | Fi de temporada

Escrit per : Altacapa a: Galeries d'art/museus l'any: 2016

galeria silvestre fi de temporada 2016 00

Aquesta tarda festa de fi de temporada a la Galeria Silvestre de Tarragona. Molt bona feina feta durant els darrers dos anys, i al setembre més. Gràcies Vanessa H. Sánchez i Pep Anton Clua per convidar-me!

galeria silvestre fi de temporada 2016

Like this:
Share this:

sopar d'estiu 2016

la responsabilidad del artista _ jean clair

Escrita en París en 1977 per Jean Clair i traduïda al castellà per José Luis Arantegui,  La responsabilidad del artista (Ed. Visor, Madrid, 1998, hi ha una segona edició del 2000) planteja la responsabilitat política dels artistes, criticant que sovint es tanquin en si mateixos sense connectar amb la realitat. Un llibre interessant que es llegeix amb molta facilitat, amb elements que es poden compartir o no, però conviden a una reflexió profunda. Clair tanca el seu assaig advertint que el arte es forma y el (arte) contemporáneo ha olvidado del todo sus deberes pero también sus poderes. El fet d’haver-los oblidat no treu que, malgrat tot, continuïn sent responsables.

Una bona discussió, sense conclusions, això sí, per animar un sopar en bon companyia.

amanida

Sopar preparat en pla master-chef-prova-d’exteriors, un munt de plats per un munt de gent. Aprofitem que la nevera està plena. Molt divertit.

sopar estiu 2016 1

Canalons de Casa Pladevall amb tomàquet caramel·litzat amb alfàbrega.

canalons tevis amb tomàquet caral·litzat

mm

Like this:
Share this:

Arxius

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]