28
jul.

Morella

Escrit per : Altacapa a: Pobles i ciutats l'any: 2016

morella juliol 2016

Morella, capital de la comarca dels Ports, una petita meravella per descobrir. Sopar aviat i demà a primera hora cap a casa.

morella 2

cupula castell morella

sopar a morella

Like this:
Share this:

26
jul.

La cova dels cavalls

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Pobles i ciutats l'any: 2016

museu de la valltorta

El Museu de la Valltorta (a Tírig) es va crear l’any 1994, en plena crisis econòmica post-92, quan tampoc hi havia diners —pessetes en aquell moment— però es considerava que per sortir d’aquella —d’aquesta— invertir en cultura, educació, ciència, era una de les vies que ens permetria una remuntada.

arquero 0000

” [el museo] actúa como centro de acogida del visitante, proporcionándole información sobre la historia y los aspectos más interesantes del parque cultural. Se trata de un centro de la Generalitat Valenciana, creado en 1994, para velar por la conservación, estudio y divulgación de los valores del Arte Rupestre de la Comunidad Valenciana, reconocido por la UNESCO como Patrimonio Mundial en el año 1998, y especialmente aquel ubicado en el entorno del Parc Cultural de Valltorta – Gassulla [de la web del museu]”

la valltorta 1

la valltorta 2

la valltorta 3

La cova dels cavalls és un lloc molt especial, una mena de Capella Sixtina de fa 6.000 anys. Un espai apropiat per fer una reflexió sobre el que ens fa humans, i sobre el que ens uneix. Et quedes una mica garratibat després de la visita, amb una espècie de síndrome de Stendhal, l’excursió sota el sol i la calor de juliol col·laboren en part, però, vaja, allí davant tenim algunes de les primeres obres d’art que es van fer a Europa. Ens alguns aspectes hem avançat molt, en altres potser no tant.

Like this:
Share this:

26
jul.

Tírig | des de la finestra

Escrit per : Altacapa a: Pobles i ciutats|Turisme de proximitat l'any: 2016

Tírig

Tírig (Alt Maestrat) és un petit i bonic municipi de prop de 500 habitants, allí es troba el Barranc de la Valltorta, amb coves i abrics habitats des de la prehistòria. Un plaer conèixer a l’artista Juanita Chijab, escultora i pintora, amb arrels a Síria-La Gomera-Tarragona-Tírig.

juanita Chijab

El Miquel Alcasser m’ha portat aquest matí a buscar aranyons pels voltants del mas, ja tinc el primer ingredient per fer el patxaran casolà collita 2016. Moltes  gràcies. Bé, i també al Toni, que s’ocupa de tots els detalls domèstics.

aranyons

Like this:
Share this:

25
jul.

Mini viatge

Escrit per : Altacapa a: Altacapa|Pobles i ciutats l'any: 2016

mini vacances d'estiu

Primer dia de vacances i ja tenim la bossa a punt per marxar uns dies a la muntanya!

Like this:
Share this:

23
jul.

Altacústic

Escrit per : Altacapa a: Activitat gratuïta!|Música|Turisme de proximitat l'any: 2016

el petit de cal eril a ALTACUSTIC juliol 2016

Tercera jornada de l’Altacústic, Festival de música independent d’Altafulla. Concerts de petit format que toquen tots els pals que m’interessen: Jazz (Andrea Motis, Joan Chamorro i Josep Traver), el folk (Enric Verdaguer, Maria Arnal i Marcel Bagés), l’indie (El Petit de Cal Eril), el pop (Marion Harper), o la barreja de tots els generes.

I també l’oportunitat de fer turisme de proximitat i descobrir restaurants amb bon preu i molt d’encant com El Pati dels Taronguers.

[la imatge: actuació del Petit de Cal Eril]

el pati dels tarongers

Like this:
Share this:

23
jul.

Galeria Silvestre | Fi de temporada

Escrit per : Altacapa a: Galeries d'art/museus l'any: 2016

galeria silvestre fi de temporada 2016 00

Aquesta tarda festa de fi de temporada a la Galeria Silvestre de Tarragona. Molt bona feina feta durant els darrers dos anys, i al setembre més. Gràcies Vanessa H. Sánchez i Pep Anton Clua per convidar-me!

galeria silvestre fi de temporada 2016

Like this:
Share this:

sopar d'estiu 2016

la responsabilidad del artista _ jean clair

Escrita en París en 1977 per Jean Clair i traduïda al castellà per José Luis Arantegui,  La responsabilidad del artista (Ed. Visor, Madrid, 1998, hi ha una segona edició del 2000) planteja la responsabilitat política dels artistes, criticant que sovint es tanquin en si mateixos sense connectar amb la realitat. Un llibre interessant que es llegeix amb molta facilitat, amb elements que es poden compartir o no, però conviden a una reflexió profunda. Clair tanca el seu assaig advertint que el arte es forma y el (arte) contemporáneo ha olvidado del todo sus deberes pero también sus poderes. El fet d’haver-los oblidat no treu que, malgrat tot, continuïn sent responsables.

Una bona discussió, sense conclusions, això sí, per animar un sopar en bon companyia.

amanida

Sopar preparat en pla master-chef-prova-d’exteriors, un munt de plats per un munt de gent. Aprofitem que la nevera està plena. Molt divertit.

sopar estiu 2016 1

Canalons de Casa Pladevall amb tomàquet caramel·litzat amb alfàbrega.

canalons tevis amb tomàquet caral·litzat

mm

Like this:
Share this:

19
jul.

La nevera | inventari

Escrit per : Altacapa a: Altacapa l'any: 2016

la nevera 1

Això és el que tenim als prestatges: 6 llaunes de Coca-cola zero, 4 ampolletes d’aigua, 1 lluna de tònica, 2 ampolles de tònica, 4 iogurts, una carmanyola amb dolç de codony casolà, 1/4 de síndria, 5 tetrabrics petits de llet, 5 cerveses. Una panera amb llimones, un préssec i una poma que vam agafar l’estiu passat al Parc Natural de Pagoeta a Guipúscoa, la poma gràcies a la tecnologia no frost està pràcticament liofilitzada. Una terrina amb formatge fresc, un pot amb salsa de iogurt, 1/2 tableta de xocolata, un paquet amb galetes de xocolata. 1/2 llauna de tonyina.

Els calaixos inferiors fan més goig: formatge, 6 canalons precuinats, patates, pastanagues, una ampolla d’aigua, una ampolla amb suc de taronja, un pot amb salsa de formatge, un paquet amb pernil dolç.

[Falta menjar fresc.][ Falta una post-it  —per què no?— amb un missatge: "no et preocupis, el sopar el faré jo, tqm"]

Anem a fer la compra!

la nevera 2

Like this:
Share this:

17
jul.

Festival Al3mura, brexit, Niça

Escrit per : Altacapa a: Artistes i creadors|Canvi social|Poesia l'any: 2016

barlolomeo smaldone a tarragona juliol 2016

Daklen Difato a tarragona juliol 2016

Festival Al3mura aquest cap de setmana a Reus i Tarragona. Un munt d’actes en la trobada cultural nascuda a Itàlia l’any 2010, amb voluntat d’expandir-se, i que ens pregunta pel llegat de Pier Paolo Pasolini, promoguda per l’Associació Etcètera i el Movimento Culturale Spiragli. Una aproximació a la creació actual italiana i una mirada sobre el paper de la literatura —de la poesia— i dels intel·lectuals en el món contemporani. La primera reflexió em porta a fixar-me en el desconeixement que tenim del que passa a Itàlia, bé a Itàlia i segurament a quasi tota reu: Grècia, Bèlgica o Armènia… només sóc capaç de dir noms de futbolistes o jugadors de bàsquet d’aquests països. També ciclistes. Direu que la culpa és de la TV i de la potència de la cultura anglosaxona, però aquí em cal un punt d’autocrítica, suposo que em conformo amb el que conec i no faig l’esforç de buscar coses diferents. Al cap i a la fi, com deia aquest matí el poeta Bartolomeo Smaldone (a la imatge de d’alt durant la presentació del pianista Daklen Difato), cultura vol dir diversitat, diferència, raresa. Això és el que necessitem per combatre barbaritats com els crims de divendres a Niça, el brexit, o la violència de gènere. Missió difícil però no impossible. Lionel Messi 244.000.000 resultats en Google, Beethoven 53.400.000. En fi, Messi m’encanta…

Un plaer escoltar a Giovanni Amoruso en la lectura dels poemes de llibre Dal girone degli innocenti acompanyat per la música de Gerard Marsal.

giovanni amoruso a tarragona juliol 2016

festival al3mura tarragona diàlegs

Like this:
Share this:

14
jul.

Plural femení (1951-1075) | MAMT

Escrit per : Altacapa a: Exposicions l'any: 2016

ester ferrando _ plural femení _ mamt juliol 2016

Inauguració al MAMT de l’exposició Plural Femení, que ha comissariat Antonio Salcedo amb l’obra de dones artistes de les comarques de Tarragona nascudes entre 1951 i 1975, que continua la mostra anterior que recollia la tasca de les artistes de la demarcació nascudes en el període 1870-1950. En aquesta ocasió trobem les obres de:

Núria Arias, Béatrice Bizot, Rosa Ciurana, Montserrat Cortadellas, Glòria Cot, Lluïsa Falcó Esparducer, Teresa Felip, Núria Fernàndez Estopà, Ester Ferrando, Montse Gomis, Isabel Granollers, Coia Ibáñez Ferrater, Pilar Lanau, Lídia Pérez, Cristina Plaza, Rosalia Pomés, Lídia Porcar, Anna de Quiroga, Antònia Ripoll, Teresa Ulldemolins, Marie-France Veyrat.

Gran força creativa, diversitat de registres, formats, estils, materials, conceptes, idees, innovació tècnica i formal, bones idees a dojo.

D’algunes de les artistes presents a la mostra no coneixia les seves obres, ha estat un bon descobriment. A moltes les segueixo fa anys i tinc la sort de comptar amb grans amigues en aquest grup de creadores. En fi, un plaer, gran feina d’Antonio Salcedo, i molt pertinent el catàleg que s’ha editat.

dones artistes mamt juliol 2016

|Plural Femení. Dones artistes a les comarques de Tarragona. La consolidació. 1951-1975 |Del 14 de juliol al 28 d’agost de 2016 | MAMT | Santa Anna,8 43003 Tarragona |

antonio salcedo

Like this:
Share this:

Arxius

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]