02
abr.

La mona 2018

Escrit per : Altacapa Categoria: Altacapa|Gastronomia l'any: 2018

La viquipèdia en el terme “mona de pasqua” [aquí], quan parla de l’etimologia del mot, ens diu:

Hi ha diverses hipòtesis sobre l’origen del terme i la tradició:
Muníquies: celebracions dedicades a Artemísia en la Grècia antiga.
Mûna: en àrab antic, arrendament de terres tributat en espècies amb coques, ous durs i altres productes agrícoles; vol dir regal o provisió de la boca.
Munda, en llatí plural de mundum, paneres que els romans oferien a Ceres durant el mes d’abril, que contenien dolços i es decoraven.
Pascorals: festes que els pastors romans celebraven amb coques.
Beltene: festa celta que se celebrava al mes de maig i on es consumien tortells amb ous.

Per alguna raó no parla de Munus [aquí]:

Munus és una paraula llatina (plural: munera) que designava un sacrifici en honor als “manes”, els esperits dels difunts, una tradició dels antics romans, però que també es practicava entre els grecs i altres pobles del Mediterrani.

Like this:
Share this:

Cap comentari per "La mona 2018"

Comentaris

Arxius


  • JAUME PALAU: "Work in progress" és el colofò d' or que tanca un llibre magnific: "Casa de citas". Gràcies a tots el que van compartir el meu somni i em van ajud
  • JAUME PALAU: Aquest escrit és el colofó d' or que tanca el magnífic llibre titulat "Casa de citas". Gràcies a tots els que van compartir el meu somni ajudant-m
  • ester: Vaig anar a veure aquesta pel·lícula amb els alumnes de segon de batxillerat artístic. Va ser tot un descobriment.

Sobre aquest bloc

Altacapa és un bloc d'art que es fixa especialment en el que passa pel Camp de Tarragona. També és un lloc que recull pensaments personals sobre temes com Groenlàndia o John Keats, coses que hi ha per aquella part tan gran del cervell que segons els científics pràcticament no fem servir.

[altacapa FAQ]