Escola activa

Fa uns dies vaig començar una xerrada amb els membres d’un centre educatiu parlant de l’escola activa. I de com la LOGSE havia recuperat l’any 1990 aquesta rica tradició pedagògica, que el franquisme va estroncar imposant un model educatiu basat en l’escola passiva, en la qual ens hem educat els professors majors de 25 anys, amb el que això suposa en una professió com la nostra. Vaig comentar breument l’obra capdavantera de Ferrer i Guàrdia (creador de l’Escola Moderna el 1902), Pau Vila (que va fundar l’any 1904 la primer escola activa a Barcelona), o Alexandre Galí (que va renovar la formació de mestres), situant en aquest context el treball de Rosa Sensat o Pau Delclòs, entre altres.
Després de la xerrada vàries persones em van agrair la introducció que havia fet de l’escola activa (i que jo utilitzo per dir en quin model em sento més còmode). Ens preguntàvem perquè aquesta tradició tan arrelada en la nostra cultura educativa estava tan poc difosa. Algú va apuntar que era un qüestió de memòria històrica.
Aquesta nit, en TV2, a les 21:50, es pot veure el documental Las Misiones Pedagógicas, creades l’any 1931 pel primer govern de la República, quan a Espanya l’analfabetisme estava al voltant del 45 %. El programa serveix per recuperar un bocinet de memòria històrica.
  

Comparteix:
Altacapa

5 Comentaris

 1. bon dia!
  he entrat al google per tal de trobar informació sobre l’escola activa,estic estudiant educació infantil i ens han demanat que fem n treball sobre l’escola activa,què és?la seva ideologia, i quines diferencies hi ha amb la escla actual.
  ves per on que m’ha sortit l’ellaç a la teva pàgina i he pensat què si et faria res ferme’n 5 centims de tot plegat i axi poder començar el treball,perque la veritat es que he trobat molt poca cosa.
  moltes gràcies.

 2. Hola Màrius em dic Felip Fandos i estic cursant els estudis de comunicació (publicitat i relacions públics) a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

  Estem preparant un reportatge per a l’assignatura de Periodisme Gèneres Informatius II sobre l’escola activa. Bé en aquesta primera etapa hem d’encetar la recerca previa de la informació per a l’assignatura de documentació informativa.

  Com la Núria, més o menys he anat a parar a l’enllaç de la teva pàgina, si em puguèssis orientar o informar una mica n’estaria molt agrait,

  gràcies,

 3. Hola bones,

  sóc el Felip l’estudiant de publicitat i relacions públiques de la URV, gràcies per la informació, he fet un cop d’ull, i sí, com tu dius és insuficient.

  Però, ens han passat uns contactes referents a l’enssenyament de Rosa Sensat així com varies bibliografies/biografies, documentals i reportatges que són molt útils.

  gràcies per tot de nou,

  salutacions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *