Top ten 2012

llibres

Per casualitat vaig llegir els suplements literaris de El Pais (Babelia) i El  Mundo (El Cutural) que es van publicar a finals d’any. Tos dos dedicaven molt espai a les típiques llistes de “lo mejor” de l’any. També he consultat la llista dels 20 millors llibres que va publicar El Periódico (aquí la trobareu). El que m’ha resultat més sorprenent és comprovar que no hi ha coincidències entre les llistes que publiquen els uns i els altres. Em consta que els tres diaris tenen orientacions —per dir-ho d’alguna manera— molt diferents, però sembla que si un llibre resulta el millor per a un grup de crítics, és a dir, persones que llegeixen i saben el que diuen, aquesta opinió hauria de ser més o menys igual independentment del mitjà on es publica la llista.

Trobem que el millor llibre del 2012 per a la gent de Babelia és Pensar el segle XX de Tony Judt (La Magrana, 2012). El qual no apareix a la llista que fa El Cultural. Clar que el millor de l’any 2012 per als de El Mundo és El río del Edén de José Maria Merino (Ed. Alfaguara, 2012), que no trobareu a la llista de Babelia. En El Periódico el número 1 de la llista és Victus d’Albert Sánchez Piñol, ni rastre de Tony Judt ni de José Maria Merino.

Las leyes de la frontera (en ed. Mondadori) de Javier Cercas surt en les tres llistes en molt bon lloc. Les úniques coincidències entre Babelia i El cultural són Canción errónea (Ed. Tusquets) el darrer llibre de poesia de Antonio Gamoneda  i El tango de la Guardia Vieja (Alfaguara) d’Arturo Pérez-Reverté.

En fi…

[la imatge ve d’aquí]

Comparteix:
Altacapa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *