BIAM 2022

Una visita a la Biennal d’Art Ciutat d’Amposta (BIAM), edició del 2022, ens permet veure les darreres tendències (millor dit: les darreres creacions) d’un bon grapat d’artistes triats entre els 251 que es van presentar a la convocatòria del 2022 (procedents de Catalunya, País Valencià, Madrid, Andalusia, País Basc, Aragó, Castella i Lleó, Illes Balears. Múrcia, Astúries, Castella la Manxa, Navarra, Extremadura, Galícia, Cantàbria, La Rioja i Canàries). Francament, la peça que em va resultar més interessant va ser Máquina Hamlet_Europa (I y II), d’Isaías Griñolo, que resulta –en el moment de realitzar la visita no ho sabia– que ha estat la peça guanyadora. Una crítica a la imatge endolcida que tenim d’Europa, i que em reconcilia amb l’art polític , suposant que avui dia es pugui fer alguna altra mena d’art.

“Artista: Isaías Griñolo

Obra: Máquina Hamlet_Europa (I i II) (2020.)

Máquina Hamlet_Europa és una de les obres generades en el marc del projecte Auschwitz on the Beach, una sèrie de treballs —en procés des de 2015— a l’entorn del fet de caminar al costat d’altres persones per algunes de les zones del Mediterrani que Frontex, amb les seves polítiques migratòries, ha convertit en camps de batalla.

Tot va començar amb una marxa a la platja del Tarajal (Ceuta). El 6 de febrer de 2014, quinze subsaharians s’hi van ofegar mentre intentaven entrar nedant a Europa a causa de les pilotes de goma i els pots de fum que la Guàrdia Civil va disparar per dissuadir-los i neutralitzar-los. Aquest fet va dur l’artista a Caravana Abriendo Fronteras, un grup eclèctic d’activistes que recorren el Mediterrani per denunciar, amb els seus cossos, les mesures restrictives contra el moviment dels migrants, la construcció de tanques i murs de part de la Unió Europea.

L’obra agafa forma de diari fílmic en què s’hibriden poesia, flamenc i pràctiques performatives.”

Procedència del text: https://www.lopati.cat/ca/activitats/exposicions/biam22/628/

Comparteix:
Altacapa