Miquel Falgàs | Loop, el dia de la marmota

Molt abans de la irrupció dels  ordenadors portàtils, de les tauletes tàctils o dels smartphones, la cultura occidental ja li havia donat a l’òrgan de la vista el predomini sobre la resta de sentits. Des dels anys seixanta del segle passat, molts artistes han exercit una crítica radical sobre aquest domini de la visió ocular, interpel·lant als museus i als col·leccionistes al qüestionar els objectes artístic i la tradició que els sustentava.

Les pràctiques artístiques contemporànies no s’entenen sense la vinculació a un context concret, que engloba l’obra d’art, l’artista o creador i el públic receptor o destinatari. Miquel Falgàs ens proposa contextualitzar les seves peces des de la mirada del propi espectador que actua com agent mobilitzador, submergint-lo en un espai immaterial que només amb la seva intervenció es completa. Es desplega un univers oníric, colorista, animat, que ens interpel·la sobre allò que veiem, la seva existència —on està l’obra d’art?— i que immediatament ens fa pensar en la vinculació a les tecnologies que ens permeten l’accés a l’obra d’art.

Després del primer «OHHH !» que inevitablement sorgeix quan la màgia de la realitat augmentada emergeix davant nostre i entrem en la «zona intermèdia d’un espai fictici i continu que uneix el món real i el món virtual» (segons la definició que proposaven Paul Milgram i Fumio Kishino ja fa trenta anys), passada esta primera impressió, comprovem com la porta que hem obert ens mostra un món enigmàtic. Un lloc on la repetició constant, el loop incansable, hipnòtic, que no depèn de nosaltres, que suposem interminable, ens recorda a Sísif obligat a empènyer una pedra enorme pendent amunt per un vessant costerut, però abans d’arribar al cim de la muntanya la pedra sempre rodava cap avall. Sempre ens empeny, com en un llarg i interminable mal son.

Màrius Domingo, comissari del cicle

[«GEOMETRIA VARIABLE»  Cicle d’exposicions al Círcol de Reus 2023][4 de 4][Loop. El dia de la marmota | Miquel Falgàs][El Círcol | Reus][Plaça Prim, 4][del 27 d’octubre al 15 de desembre de 2023]

Comparteix:
Altacapa