Slow Art

newsweek.gif

Newsweek (international edition) dedica aquesta setmana la portada als viatges amb el títol “Travel 2007: slow is beatiful”. Viatges fets amb calma, això sí, amb mitjans de transport que es consideren per dir-ho en catalanglish cool, o sigui: a lloms d’un cavall, en un veler de tres pals, en un antic tren de vapor, etc. En aquests casos slow no vol dir ni barat ni sostenible. Barat i sostenible és el que proposa fa anys Josep Maria Espinàs amb els seus viatges a peu: una manera de conèixer gent i llocs i de pas conèixer-nos a nosaltres mateixos.

Ja posat he clicat en google l’expressió “slow art”, resultat: 17.900 referències. Una estona explorant llocs amb aquesta referència no m’han aclarit res, i com que sóc un carca he anat al prestatge dels llibres d’assaig i he consultat “Elogio de la lentitud” del periodista Carl Honoré (blog). A l’índex he buscat “slow art” i he trobat aquesta definició d’art que proposa l’escriptor nordamericà Saul Bellow: “L’art té quelcom a veure amb l’assoliment de la immobilitat en mig del caos. Una quietud que caracteritza… l’ull de la tempesta… l’atenció detinguda en mig de la distracció” (la traducció és meva).

|Carl Honoré|Elogio de la lentitud|RBA|Barcelona, 2005|6a edició, 254 pàgines, 18€| La cita de Saul Bellow està a la pàg. 189|

Comparteix:
Altacapa