Amb David Balsells

david-balsells

L’Ajuntament de Tarragona va encarregar al juliol d’aquest any a la Fundació Forvm de Tarragona –els objectius de la qual són l’estudi i difusió de la fotografia contemporània internacional– la coordinació i la direcció executiva de la tercera edició del Festival de Fotografia Scan. Entre els patrons de la Fundació Forvm hi ha Chantal Grande i David Balsells, amb una àmplia i reconeguda trajectòria lligada al món de la fotografia.

Amb el temps just per tancar la programació i amb un pressupost menor que en edicions anteriors arrenca aquesta edició en què les propostes mantenen un alt nivell d’exigència i algunes novetats. Els responsables de la Fundació m’han rebut a la seu de la mateixa, Casa Canals, i m’han comentat les seves propostes en una entrevista que es podrà llegir en el suplement Artiga –que es distribueix amb El Punt— en un parell de setmanes. Aquí va un tastet de la  mateixa.

A: Estem en la tercera edició de l’Scan, com a nous coordinadors executius de l’Scan 2010, cap a on voleu enfocar el Festival Fotogràfic.

Fundació Forvm: S’han mantingut les tres línies generals que es van iniciar en les edicions anteriors: suport a la creació jove que es concreta en la mostra Talent Latent, reflexió i estudi al voltant de la imatge,amb el Seminari i de cara a properes edicions es vol recuperar “el Diàleg” proposta en què es van utilitzar les noves tecnologies, cosa que va permetre la participació de moltes persones, el Diàleg es va tancar amb una trobada al Teatre Metropol de Tarragona, i que va ser possible gràcies a la col·laboració amb Arts Santa Mònica. Com a novetat hi ha la idea de realitzar el Festival biennalment, en el mes de juny, i coordinar i programar, amb el suport de diferents institucions, activitats al voltant de la fotografia. Volem que “Scan Tarragona” esdevingui la marca que representa a la fotografia a Catalunya, de la mateixa forma que per exemple Tàrrega representa al teatre al carrer o Sitges el cinema fantàstic.

A: Quin impacte espereu que tingui en un món com l’actual, globalitzat i amb centenars d’esdeveniments artístics l’Scan.

Fundació Forvm: Tot necessita el seu temps. Des de la Fundació Forvm mantenim la voluntat de portar figures reconegudes internacionalment, amb propostes d’alt nivell, com es pot veure en la programació d’aquesta edició, a la vegada que es reforcen les relacions amb els gestors culturals de casa nostra. Cal arrelar a Tarragona i anar guanyant terreny  a l’exterior.

A: Estem travessant una crisis econòmica que sembla que serà llarga, en aquest context amb quin pressupost es compta per l’Scan?

Fundació Forvm: La crisi ha fet disminuir el pressupost respecte l’edició anterior, l’Ajuntament de Tarragona a assumit algunes despeses que en altres edicions corrien a càrrec del Festival. Tan mateix es faran diferents activitats al llarg dels dos anys que encara no estan pressupostades.

A: Com penseu que afectarà a l’Scan el fet que Tarragona finalment no entri en la cursa per ser Capital Cultural Europea de la Cultura 2016.

Fundació Forvm: Hi havíem confiat molt, fins i tot els eixos temàtics marcats reforçaven la candidatura. Tot i això volem mantenir la “missió fotogràfica” que volíem impulsar de cara al 2016, que era una data important per la candidatura. Potser amb menys volum de fotògrafs implicats però mantenint la mateixa ambició artística inicial. És un projecte fotogràfic que Catalunya té pendent.

Comparteix:
Altacapa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.