iCapa: Xavier Cugat

xavier-cugat.jpg

Inaugurem la secció del reproductor iCapa amb una cançó de Xavier Cugat (1900-1990). Va néixer a Girona però la seva família es va traslladar a Cuba l’any 1905, on va estudiar violí clàssic, arribant a ser un virtuós (segons la Enciclopèdia Britànica va tocar amb Enrico Caruso). L’any 1915 es va instal·lar a Nova York, on va contribuir a la difusió i popularització de la música llatina. Durant els anys 40, després de gravar la cançó “Perfídia”, que va ser un gran èxit, va treballar en nombroses pel·lícules de Hollywood, sempre com a director d’orquestra.
Va tornar a Catalunya, on va ser convidat habitual de diferents programes de TV. L’any 1984 o 85 el van portar a Tarragona per inaugurar, si no recordo malament, un restaurant. Me’l van presentar i vam xerrar un moment, no sé exactament de què vam  parlar, però el recordo com un home molt amable. Es va casar 4 vegades i sempre anava acompanyat de senyoretes estupendes.

Comparteix:
Altacapa

2 Comentaris

  1. De fet, a Tarragona, va inaugurar un exposició de caricatures i esmalts, tot obres seves, la galeria d’art que el va acollir era la de l’Antiquari, on ara hi ha un bar de copes i varietats amb el mateix nom (Carrer Santa Anna, davant del Museu d’Art Modern). N’hi havia una de caricatura que va tenir molt d’èxit , caricaturava a l’Antonio Tejero (feia poc del 23-F). Crec que el restaurant que va inaugurar o simplement hi va anar a dinar va ser Les Coques a la Baixada del Patriarca. Va arribar a Tarragona amb un Rolls Roice daurat amb matrícula CUGAT, i una mulata estupenda. Per aquella època promocionava a la Nina, i repartia fotos seves i ens deia que seria una cantant a tenir en compte.

  2. Jordi, gràcies per la puntualització, la memòria em falla! Crec recordar el dinar a Les Coques. Un amic m’envia un email recordant-me que en Cugat va fer alguns anys caricatures i tires còmiques per “Los Angeles Times”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.