Alain de Botton, definició d’art

religion-para-ateos

Els llibres d’Alain de Botton no deixen indiferent a ningú. Podríem dir que el propi Alain de Botton no deixa indiferent a ningú. Com a fundador de The School of Lifeon segons el propi de Botton s’ensenya a viure— ha aconseguit que tothom en parli del que fa, especialment els suplements dominicals dels diaris. En Religión para ateos (RBA, 300 pàgines, 19 €) de Botton intenta trobar que aporten les religions al “benestar de les persones”, basa el seu discurs en la religió catòlica, amb alguna incursió en el judaisme i en el budisme. La idea és traslladar aquests aprenentatges que es poden extreure de la religió a la societat civil agnòstica. Aporta idees interessants, com la sobrietat que la reforma protestant va imposar a l’ornamentació de les esglésies i que encara perdura en l’estil nòrdic. Cal agrair a de Botton que no tracti als seus lectors com si fossin curts de gambals, cosa que no sempre passa amb els escriptors que fan aquesta mena d’obres.

“El cristianismo, en cambio, nunca deja dudas sobre qué es el arte: un medio para recordarnos lo que importa. Existe para guiarnos hasta lo que deberíamos venerar o repudiar si queremos estar sanos, ser buenos y poseer un alma ordenada. Es un mecanismo que nos recuerda qué y a quién hay que amar y por qué debemos dar gracias, y también qué debemos temer, de qué tenemos que huir.

El filósofo alemán G. F. Hegel definió el arte como sensual presentación de ideas. Su propósito, indicó, es, como el del lenguaje ordinario, transmitir conceptos, solo que apela a nuestros sentidos y a nuestra razón, dualidad que lo hace singularmente efectivo.”

[pàg. 197]
Comparteix:
Altacapa