Àlvar Calvet, nit

alvar-calvet_nit-noche_novembre-2012

L’amic Àlvar Calvet té nou projecte al carrer, m’envia aquest correu que val la pena llegir:

“Aquests dos últims anys, en moltes de les meves peces he mostrat un interès entorn al fenomen de la llum, apropant-m’hi en molts aspectes tant tècnics com a conceptuals i ho he fet a les últimes exposicions com a Lux & Los i també a la titulada On-Off, on el meu treball va ser escollit per a una mostra de totes les galeries catalanes i on cadascuna d’elles presentava a un artista el treball del qual girava entorn al fenomen de la llum.

Com a conseqüència lògica de la meva pròpia evolució i aquest cop dins el projecte Nit, promogut per una galeria de Madrid, m’ocupo per primer cop del tema de la ceguesa o de la no llum i ho faig a partir d’unes entrevistes realitzades a 6 persones amb greus problemes de visió. L’anàlisi de les respostes i el contacte amb el col·lectiu, m’ha facilitat doncs anar desenvolupant una sèrie d’obres on s’han concretat les meves reflexions.

A l’exposició es reuneixen una sèrie d’elements: Les preguntes i el llibre,a disposició de l’espectador i que aquest pot anar fullejant per a conèixer millor als coautors de les obres. El vídeo – un altre element destacat de la mostra – és on presento a les 6 persones invidents que han col·laborat en mi en aquest projecte. Una de les peces més emblemàtiques és precisamentl’obra col·lectiva que dona títol a l’exposició Nit, una pintura de gran format que ha estat realitzada amb la col·laboració de les 6 persones cegues amb les que he contactat.

Com a artista, aprofito en aquesta ocasió per a posar-me en el lloc de l’altre i ho faig embenant-me els ulls i creant una sèrie de monotips: Com a cec

I, Com a cec II…D’aquesta sèrie Pilar López de Material Galeria apunta:

“Alhora,que ell mateix (Calvet), des de la foscor dels ulls tapats construeix la seva pròpia obra creant per a vidents les seves sensacions i donant forma al món de la foscor”. He creat també el que jo mateix anomeno Els retrats,on precisament he intentat donar forma plàstica a les preguntes i respostes dels entrevistats: als seus desitjos, a les seves pors, etc. Així doncs tenim 6 peces que retraten a Ana Pérez, a Carmen Lourdes, a Ana Zamfaño, a Javier Gómez, a Juani Fuentes i a José Miguel Jiménez (Josemi). I per últim apareix el record, on he recordat als personatges i l’acció, intentant recrear els seus gestos, els seus traços i concretant-los en una sèrie on el color és el protagonista: Recordant a Ana, Recordant a Juani, etc.

Àlavar Calvet

[Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tortosa | Pl. Sant Joan, 5 | Del 26 d’octubre al 23 de novembre de 2012]

Comparteix:
Altacapa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.