Carver

cover_newyorker_190.jpg   

Els seguidors de Raymond Carver (1938-1988) estem de sort, primer vam poder llegir en el número de Nadal de The New Yorker el conte Beginners, que es considera la versió prèvia de What We Talk About When We Talk About Love (jo tinc l’edició castellana que va publicar Anagrama com De que hablamos quando hablamos de amor, 1983, amb traducció de Jesús Zuaika). Pel que es veu l’editor de Carver (Gordon Lish) va passar la pinta per Beginners fins deixar el llibre sense nusos ni polls, ja n’hi ha qui diu que What We Talk… és obra del tal Lish (per exemple aquí Antonio Muñoz Molina), però com deia la meva àvia “partint d’un diamant sempre es pot fer una bona joia”.

carver1.jpgSimultàniament ha sortit Así fueron las cosas (Circe, 2007. 424 pàgines amb fotos en b/n) el llibre de memòries que ha escrit Maryann Burk Carver,  la primera dona de l’escriptor. En dos dies ja m’he polit la meitat, i de seguida que pugui em berenaré la resta. Segurament tot el que explica és el que ella creu recordar, però vaja! a mi m’ha resultat d’allò més estimulant.

 carver2.jpgPer als carveròfils hi ha el llibre (Ed. Arcade, Nova York, 1994), amb excel·lents fotografies de Bob Adelman dels llocs on va viure l’escriptor, de les seves coses, dels seus escrits, dels seus amics i familiars, etc. jo diria que imprescindible.

newyorker.gif

Comparteix:
Altacapa