Universus, preparant l’expo /2

expo universus _rosa ciurana_2

Amb el títol una mica pompós de “Proposta de projecte expositiu per al Tinglado 4 del Port de Tarragona” vaig començar a posar sobre el paper les idees que Rosa Ciurana té per a l’exposició que prepara per al mes de març a Tarragona, que es titularà UNIVERSUS i en la que participo com a comissari. Es tracta del primer encàrrec que tinc després de fer el curs “Comissariat – del taller de l’artista a la sala d’exposicions” al llarg del darrer trimestre de l’any passat a la URV, i la idea és documentar –com a exercici pràctic– tot el treball des del punt de vista del comissari. [aquí teniu la primera entrada]

2.- El projecte i l’equip  (o el què i el com de l’exposició)

A finals de novembre de 2014, després de diferents trobades a l’estudi de Rosa –i un bon grapat de correus electrònics–  en què vam anar concretant el QUÈ i el COM de l’exposició, vaig redactar el projecte expositiu. A l’hora d’analitzar què volíem fer en l’exposició del tinglado vaig partir de la premissa “menys és més”, buscar una idea central potent i desenvolupar-la. La idea de partida era “de la matèria a la vida”, una idea que recull conceptes que Rosa a treballat al llarg dels anys amb imatges relatives a la genètica, a les cèl·lules i als àtoms. L’exposició constaria d’una instal·lació que actuaria com a peça central, una desena de pintures de format mitjà, una projecció i dos o tres frases en vinil adhesiu sobre una de les parets.

En el projecte la part més extensa i la més complicada va ser la referent a la descripció de les obres ja que quantificàvem els diferents elements (mesures, pes, materials) i la instal·lació s’ha de produir específicament per al tinglado. La selecció de imatges i els plànols va suposar passar d’esbossos i dibuixos aproximats a elements concrets. De les frases que posarem –vinil adhesiu– en parlarem un altre dia, aquí teniu l’índex del projecte:

1. ARTISTA
Nom i cognoms Rosa Ciurana
DNI . correu electrònic .
Telèfon de contacte .
2. TÍTOL DE L’EXPOSICIÓ “Universus”
3. COMISSARI
Nom i cognoms Màrius Domingo
DNI correu electrònic
Telèfon de contacte
Web
4. FOTOGRAFO
Les imatges del tríptic, catàleg i elements de promoció les ha realitzat Josep Maria Argilaguet
5. DESCRIPCIÓ DEL PROJECTE
La exposició consta de 4 elements:
a)
b)
c)
d)
6. PARTICIPANTS
Exposició individual de Rosa Ciurana.
7. DATES ESTIMADES
Duració estimada:
Inici.
Tancament.
Horari.
Dia i hora de la inauguració.
Dies muntatge ………. horari muntatge.
Dies desmuntatge …….. horari desmuntatge.
8. MATERIAL EXPOSITIU NECESSARI
Reproductor de DVD
Canó de projecció
Equip de so
Altaveus
Micròfons
9. DIFUSSIÓ
Text per a dossier de premsa:
10. D’ALTRES INFORMACIONS

 

expo universus _rosa ciurana_

En el COM tenim que parlar de l’equip, que com podeu imaginar és força reduït: Josep Maria Argilaguet s’encarrega de les fotografies, Josep Daura de la il·luminació i selecció de materials per a la instal·lació, els equips tècnics del Port de Tarragona s’encarreguen del transport de les obres, instal·lació, i proveiran la persona encarregada de la sala quan es posi en marxa l’exposició. Jo faig de comissari.

Comparteix:
Altacapa