Incert | art, ciència i pensament des de la pandèmia

M’arriba, per cortesia de l’escultora Beth Fornas, el catàleg del projecte Incert (art, ciència i pensament des de la pandèmia) que s’ha portat a terme a Can Manyé (Alella, Maresme) entre octubre del 2021 i febrer d’aquest any.

Amb obres de Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955) i Jo Milene (Edimburg, 1966), que proposen un diàleg pluridisciplinari en el que intervenen científics, creadors, escriptors, i filòsofs, i en el que es convida als visitants a interactuar i reflexionar.

No vaig poder veure l’exposició, però del catàleg m’ha resultat especialment interessant les aportacions de Nora Ancarola i Jo Milene: no és fàcil trobar textos d’artistes explicant de forma clara el seu treball, les intencions que perseguien, el procés d’investigació prèvia o una reflexió clara i poc “afectada” dels resultats obtinguts, molt lluny de la interessant Pandèmia (Anagrama, 2020) de Slavoj Zizek, o de les iniciatives que hem anat veien fins ara al voltant de la pandèmia (coronavirus, covid-19, confinament, etc) que tenien una clara voluntat de registre i «arxiu» i potser menys reflexió.

Entre els seus eixos, es troben els límits de la ciència, la certesa de la mort versus la incertesa de la vida, els conceptes de malaltia, benestar i salut o com viure la pandèmia, amb la crisi sanitària i social que comporta, entre d’altres temes. L’objectiu dels organitzadors és generar coneixement, obrir línies de debat i reflexió que ens ajudin a comprendre i viure millor el moment present.”

A banda de l’exposició a Can Manyé, es poden veure algunes obres de les artistes a l’Hospital Germans Trias i s’han programat tot un seguit d’activitats culturals i de pensament contemporani a l’entorn de la relació art i ciència. En aquestes sessions participaran professionals rellevants com el doctor Bonaventura Clotet, els artistes Joan Fontcuberta i Sylvie Bussières, els poetes Josep Pedrals i Lola Miquel, els músics d’Ensemble Exclamatio o els escriptors Ada Klein i Jordi Lara, entre d’altres.” [↑ procedència del text]

Comparteix:
Altacapa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.