Vicky Benítez | Jardí d’exòtiques invasores

Potser per què fa unes setmanes vaig llegir amb certa devoció Elogio de las vagabundas (Gustavo Gili, 2022) de Gilles Clément, m’ha resultat molt pertinent «Imaginaris multispècies # Terres de Lleida» que a cura de Christian Alonso, podem veure a La Panera de Lleida fins el 28 de maig de 2023. Potser tots som espècies al·lòctones, en algun moment donat hem arribat aquí, al barri/ciutat/país on ens trobem ara, i transformem aquest lloc i aquest lloc ens transforma…

Instal·lació (sorra, 30 m3; agaves, ailants, canyes, cactus, tradescàncies i carpobrotus; llum de cultiu tècnic). Jardí de plantes al·lòctones inscrites en el Catálogo Español de Especies Exóticas Invasoras, un informe ministerial que estableix el marc legal per al control i l’erradicació de diferents espècies de flora i fauna. Segons aquest catàleg, aquestes espècies foranes amenacen la biologia nacional pel seu «comportament invasor» o pel «risc de contaminació genètica». Aquest informe pressuposa en primer lloc que hi ha una naturalesa estàtica aliena a allò humà. En segon lloc, que és nativa. I, finalment, que viu sota l’amenaça de les espècies invasores. [del full de sala disponible aquí]

Comparteix:
Altacapa