“Artists Contemporans” | MAMT

Text d’Assumpta Rosés, disponible aquí:

“En els darrers anys han estat exposades al MAMT obres de 47 artistes homes i 5 artistes dones. Pel que fa al fons de la col·lecció, dins del catàleg general hi ha un 25% d’artistes dones. Aquestes dades demostren la urgència d’una actuació reparadora.

L’objectiu d’aquesta mostra és donar visibilitat a obres de dones artistes que es trobaven a les reserves del MAMT i incorporar-ne d’altres que no hi són, per mitjà d’adquisició o préstec amb compromís de compra. S’ha proposat una selecció d’artistes de formació i trajectòria consolidada dins de línies de recerca en llenguatges contemporanis i amb consideració i experiència nacional-internacional. La intenció és restituir les autores en el conjunt de la col·lecció i exposar-les de manera que es repari el desequilibri de gènere.

Les exposicions i catàlegs del cicle “Plural femení” que va produir el MAMT durant els anys 2016-17, comissariats per Antonio Salcedo, van crear un ampli inventari de dones artistes del territori de diferents generacions i un banc de dades sobre les seves aportacions. Així mateix, el MAMT Pedagògic va dedicar la Jornada de Pedagogia de l’Art i Museus de l’any 2016 a la “Pedagogia des de la perspectiva de gènere” i l’any 2023 a l’educació en clau feminista.

Amb l’acció de restituir obres de dones artistes contemporànies al fons del MAMT, es fa un pas més, s’actua en la col·lecció i en l’exposició permanent o semipermanent del MAMT. S’hi introdueix un nombre ampli, tot i que limitat, de les nostres creadores més reconegudes i s’estableix un codi ètic que tendeix a la paritat en la consideració d’artistes homes, dones i no binaris, amb l’objectiu posat en el fet que ja no calgui fer més exposicions de dones, ni establir comparacions, ni fer restitucions. Hem de trobar un punt en què s’esborrin diferències per motiu de gènere, fins i tot en el llenguatge, i que es faci realitat el concepte reivindicatiu artists contemporans”

Obres de RO CAMINAL, MARI CHORDÀ, GEMMA CLOFENT, MONTSERRAT CORTADELLAS, ESTER FERRANDO, RAQUEL FRIERA, ALBA G CORRAL, MONTSE GOMIS, MARIONA MONCUNILL, ARIADNA PARREU, LIDIA PORCAR, VANESSA PEY, NURIA RION, MARIAELENA ROQUÉ, ALBA SOTORRA

[al MAMT fins desembre de 2024]

Comparteix:
Altacapa