Guanyar terreno | Àlvar Calvet

Àlvar Calvet (Tremp, 1965) amb «Guanyar Terreno» va guanyar la quinzena edició del certamen XYZ d’intervencions artístiques efímeres que promou el Centre d’Art Lo Pati. És una proposta molt conceptual en què Calvet reflexiona sobre la gestió de l’aigua i els sediments, posant el focus en el problema que suposa la retenció de terra als embassaments dels diferents afluents de l’Ebre. La peça es va instal·lar a finals de juliol —fins mitjans d’agost— en dos punts del canal de la dreta de l’Ebre al seu pas per Amposta.

En paraules del propi Àlvar Calvet: “És un intercanvi pedagògic: una moneda per cinc quilos de sorra. En dos punts de la ciutat diferents, a la vora del canal de la Dreta, hi haurà dos monticles de sorra amb 33 monedes de terra cuita amagades a l’interior. El que demano a la gent és que es puguin emportar una moneda a canvi de cinc quilos d’arena, amb el compromís que la portin fins a un lloc on faci més falta, ja sigui a la platja del Trabucador o a algun altre punt del Delta.” [fragment de l’entrevista en aguaita.cat]

La intervenció és elegant i té un punt desconcertant molt interessant. La tarda que vaig estar allí les persones que per casualitat passaven al costat de la peça, la miraven amb una certa sorpresa, com si el munt de terra fos part d’una obra en un local proper o en un pis. Un grup d’estudiants es va acostar i em van preguntar què era tot allò, que feia dies que ho veien i no sabien de què es tractava. Sospitaven que era alguna cosa més que un munt de terra, potser un joc de rol. Vaig fer d’improvisat guia de museu, feina per la qual tinc un talent innat.

[Canal de la dreta de l’Ebre a Amposta / Confluència del passeig Leopoldo Segarra amb l’avinguda de l’Alcalde Palau][del 15 de juliol al 15 d’agost de 2021][comissàries: Antònia Ripoll , Eva Cajigos]

Comparteix:
Altacapa