Teresa Felip | Ombres d’ahir

Les idees més complicades i abstractes necessiten ser expressades per escrit per aconseguir que els altres ―i nosaltres mateixos— hi puguem accedir, aquesta idea, que forma part del decàleg que Nietzsche va dedicar a l’art d’escriure, va acompanyada moltes vegades de la misteriosa necessitat d’escriure amb la imperiosa voluntat de fer-ho sense tenir molt clar el motiu, o directament sense una causa ni una finalitat predeterminades, però al fer-ho, l’escriptor edifica un univers propi. O com deia Kafka, en les Cartes a Milena, “la facilitat d’escriure cartes deu haver portat al món una terrible pertorbació de les ànimes, perquè és una relació amb fantasmes; i no únicament amb el fantasma del destinatari, sinó també amb el propi”. Teresa Felip dibuixa per concretar idees abstractes que vol expressar i d’aquesta manera guiar els sentits de l’espectador cap a aquestes idees que, un cop dibuixades, existeixen, troben un lloc al món, dialoguen amb nosaltres i amb els llocs on es troben creant espais transicionals on pensar-se en solitud o amb els altres, possibilitant transformacions subjectives que ens fan reflexionar. Un gest que s’emporta el vent, un sospir, una sensació, moviments efímers que l’artista fixa de forma gestual, expandint el temps al gravar sobre la tela alguna cosa que arriba des de la seva subjectivitat fins la nostra.

Amb aquesta mostra redescobrim l’obra de Teresa Felip amb un treball exposat per primera vegada el 2013 al CERAP de Riudoms, als antics rentadors del Casal de les Dones de Reus el 2015 i a la sala Fortuny del Centre de Lectura l’any 2016. Peces que de forma rizomàtica han anat creixent i ramificant-se en altres projectes amb peces de gran format, dibuixos amb tinta o pintura negra, sobre fons blanc, imatges que reconeixem, que ens captiven: l’ampliació no ens fa discernir els detalls, com passaria en la fotografia, en el cas de Teresa les figures ens observen, i son elles les que, de forma autònoma, ens esperem.

[text del full de sala]

[

[«GEOMETRIA VARIABLE» |Cicle d’exposicions al Círcol de Reus 2023][24 de febrer de 2023 – 24 de març de 2023]

Comparteix:
Altacapa